KUR'ÂN'IN VE TASAVVUFUN İLME VERDİĞİ ÖNEM VE KUR'ÂN'DA İLM-İ LEDÜN - GÜL, ASİYE (Fırat Üniveristesi, 2014)
İnsanı, insanın kendisinden daha iyi tanıyan Yaradan, göndermiş olduğu Kur'ân'ın okunup hayata uygulanmasını istemiştir. Amaç, iki dünya mutluluğunun yakalanmasıdır. İnsanın yaradılışına uygun olan Kur'ân, insanın huzur içinde yaşaması için gerekli her tür bilgiyi içerir. Yüce Allah (c.c.) insanı mükemmel bir şekilde yaratarak, ona öğrenme ve öğretme kabiliyeti vermiştir. İlimsiz, irfansız ve medeniyetsiz insan hayatının olamayacağını bildiği için, ilk âyetinde okumayı emretmiş, ilk insana varlıkların isim ve mahiyetlerini öğretmiştir. İnsanlığın hakikatleri belirleyip, evrenin sırlarını çözmesi için, ilmin talep edilmesini farz kılmıştır. İslâm dini ilim kavramı üzerinde fazla durmuş, âyet ve hadislerde bu kavrama çok değinmiştir. Fakat Müslümanlar, Kur'ân-ı Kerim'i eskiden olduğu gibi gereğine uygun olarak okumadıkları için bu nimetin farkına varamamış ve ondan yararlanamamıştır. İlerleme devrinde Avrupa'da dahi kitapları okunan filozoflar, doktorlar, astronomlar yetiştiren Müslümanlar, daha sonraları dar düşüncenin ve taklitçiliğin, gerçek dinin ve bilimin yerini alması nedeniyle kurdukları uygarlık yolunda ilerleyememişlerdir. Biz tezimizde bu konuya değinip, "ilim" kelimesi ve onun zıt anlamlısı olan "cehalet" kelimesinin lügât ve istilah manalarını inceledik. Bu kavramla ilgili âyet ve hadislerin çokluğu sebebiyle sadece bir kısmını çeşitli tefsir, hadis ve diğer güvenilir kaynaklardan yararlanarak sunmaya çalıştık. Aynı zamanda, İslâm'ı derinden yaşamak olan tasavvufun, ilme bakışını irdeleyip, İslâm'ı derinden yaşayanlara (takvâ sahibi olanlara) Allah (c.c.)'ın bir lütfu olan, ledünni ilminden bahsettik. Sonuçta; İslâm'ın ilme verdiği önemin büyüklüğünü, öğrenmenin ve öğretmenin kişinin dünyasına ve âhiretine getireceği faydaları gördük. Birey ve toplum için gerekli olan her şeyin içinde bulunduğu, Kur'ân-ı Kerim nimetinden, nasıl faydalanırız sorusuna cevap aradık. Anahtar Kelimeler: Allah (c.c.), Kur'ân-ı Kerim, âyet, Peygamber, hadis, ilim, âlim, insan, toplum, sorumluluk, âhiret, dünya, huzur, tasavvuf, ledün ilmi.

The God who knows people better than themselves, wants the Qur'an to be read and applied to life. The purpose of this request is to provide happiness in this world and the afterlife. The Qur'an which is appropriate to the creation and being of man, contains all kind of knowledge that will provide a peaceful and happy life for human. The supreme vouchsafes teaching and learning ability to people with the perfect creation of human. He had ordered read to human at his first word; because he have known, human could not survive without wisdom and civilization. He had taught the names and natures of creature. The God makes mandatory to reach and take of wisdom for solving the secrets of humanbeing and universe. Islâm emphasizes the concept of knowledge persistently and this concept has been mentioned in many verses and hadiths. But Muslims, could not discern and benefit from the blessings which Qur'an presents; because human have not read and evaluated the contents of Qur'an carefully. At the procession period muslims had trained lots of philosophers, doctors, astronomers whose books have been read all over the world. But after this period, muslims could not advance on this progress way, because mimicry and unawareness take place of real religion and wisdow. In our thesis we examined lexicography and technical term means of 'knowledge' and 'ignorence' words, touching upon this issue. Because there are lots of hadithes and verseses, we aim to present only a part of these with utilizing from commentary of Qur'an, hadithes and other reliable sources. At the same time, we examined the wisdom view of Sûfism which means to live your religion aware and deeply. In addition we mentioned leddünnu knowledge which is the grace of god, for people who have taqwa. In conclusion; we saw and showed that Islâm gives great importance to the wisdow and lernaing&teaching are useful for world life and after life of people. We tried to answers that how can be benefit from Qur'an blessing which contains evething necessary for individual and society. Key Words: The God, Qur'an, verse of Qur'an, prophet, hadith, wisdom, scholar, human, society, responsibility, afterlife, world, peace, Sûfism, ledün knowledge.
The importance of wisdom for Qur'an and Sûfism and ledun knowledge in Qur'an
Keywords: Din