Yersinia ruckeri’ye Karşı Bakteriyofaj İzolasyonu ve Konak Aralığının Belirlenmesi - Alkan, Serhat Murat; Tel, Osman Yaşar; Kalender, Hakan (Harran Üniversitesi, 2026)
Yersinia ruckeri'nin neden olduğu enterik kızıl ağız hastalığı, balıklarda önemli ekonomik kayıplara neden olan bakteriyel hastalıklardan biridir. Bakteriyel balık hastalıklarının tedavisinde antibiyotikler kullanılmaktadır. Ancak son yıllarda antibiyotik direncinin artması, alternatif tedavilerin geliştirilmesini zorunlu kılmıştır. Bakteriyofaj tedavisi, antibiyotiklere dirençli bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde, antibiyotiklere karşı umut vadeden bir alternatif olarak giderek daha fazla önem kazanmaktadır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye ve dünyanın birçok bölgesinde yaygın olarak görülen bir hastalık olan yersiniosise karşı faj izole etmek ve izole edilen fajın konak aralığını belirlemektir. Bu çalışmada, belediye atık sularından bakteriyofaj izolasyonu için zenginleştirme ve çift katmanlı agar yöntemleri kullanılmıştır. Belediye atık sularından bir bakteriyofaj izole edilmiştir. İzole edilen faja, konak genusu ve suşuna göre YP4M adı verilmiştir. Bu fajın konak aralığı, spot test kullanılarak belirlenmiştir. Fajların konakçı aralığını belirlemek için 18 Y. ruckeri izolatı, Lactococcus garvieae (ATCC), Aeromonas hydrophila (ATCC) ve Vibrio anguillarum (ATCC) suşları ile birlikte kullanıldı. YP4M, 18 Y. ruckeri izolatından 3, 4, 8, 9, 13, 14, 15 ve 17 numaralı bakterilere karşı litik aktivite gösterirken, Lactococcus garvieae (ATCC), Aeromonas hydrophila (ATCC) ve Vibrio anguillarum (ATCC) suşlarına karşı litik aktivite göstermedi. Fajların karakterizasyonunun ve faj kokteyllerinin hazırlanmasının, su ürünleri yetiştiriciliğinde önemli bir hastalık olan yersiniosisin kontrolüne önemli katkı sağlayacağı düşünülmektedir.

Enteric red mouth disease caused by Yersinia ruckeri is one of the bacterial diseases that cause significant economic losses in fish. Antibiotics are used in the treatment of bacterial fish diseases. However, the rise in antibiotic resistance in recent years has necessitated the development of alternative therapies. Bacteriophage therapy is gaining importance as a promising alternative to antibiotics in the treatment of antibioticresistant bacterial infections. The aim of this study was to isolate and characterize bacteriophages against local Yersinia ruckeri isolates obtained from rainbow trout farms in Türkiye, and to determine the host range of the isolated phage using the spot assay method. In this study, enrichment and double-layer agar methods were used to isolate bacteriophage from municipal wastewater. One bacteriophage was isolated from municipal wastewater. The isolated phage was named YP4M based on the host species and strain. The lytic activity of phage YP4M was determined by spot assay against 18 Y. ruckeri isolates, as well as Lactococcus garvieae ATCC 49156, Aeromonas hydrophila ATCC 7966 and Vibrio anguillarum ATCC 43305. YP4M exhibited lytic activity against bacteria numbered 3, 4, 8, 9, 13, 14, 15, and 17 from the 18 Y. ruckeri isolates, but did not exhibit lytic activity against Lactococcus garvieae ATCC 49156, Aeromonas hydrophila ATCC 7966 and Vibrio anguillarum ATCC 43305 strains. It is believed that the characterization of phages and the preparation of phage cocktails will significantly contribute to the control of yersiniosis, an important disease in aquaculture.
Isolation of Bacteriophage Against Yersinia ruckeri and Determination of Host Range
Keywords: Veterinary Microbiology; Veteriner Mikrobiyolojisi