Kısa Dönüşümcü Liderlik Ölçeğinin Türkçeye Uyarlanması ve Psikometrik Yönden İncelenmesi - Okan, Nesrullah; Okan, Yusuf Taha (My University, 2021)
Gerek küçük ölçekli ve gerekse de büyük ölçekli olsun, her şirket ya da kuruluştaki çalışanların verimli ve huzurlu bir şekilde çalışabilmelerinde liderlik becerilerinin önemi inkâr edilemez. Özellikle, şirket ve kurumlarda beklenen ve gereken değişiklikleri zamanında ve etkili bir şekilde yapabilme becerisi ise, dönüşümcü liderliğin bir yansıması ve tezahürü olarak düşünülebilir. Kurumlardaki yöneticilerin dönüşümcü liderlik becerilerini ölçmeye yardımcı olan Berger ve arkadaşları (2012) tarafından geliştirilen “Kısa Dönüşümcü Liderlik Ölçeği” nin Türkçeye uyarlanması bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Ölçek uyarlaması için, Harran Üniversitesi Sosyal ve Beşerî Bilimler Etik Kurulu’ndan 09.06.2020 tarihinde gerekli izin alınmıştır. Ölçeğin uyarlanmasında öncelikle dilsel eşdeğerliliğin sağlanması için literatürdeki basamaklar takip edilerek gerekli işlemler yapılmıştır. Yapı geçerliliği için 349 çalışandan toplanan veriler ile açımlayıcı faktör analizi (AFA) ve 234 çalışandan toplanan veriler ile de doğrulayıcı faktör analizi (DFA) yapılmıştır. Her iki analizde de anlamlı ve yeterli düzeyde sonuçlar elde edilmiştir. Ölçüt geçerliliği için de Alturistik Liderlik ölçeği kullanılmıştır. 80 çalışandan toplanan veriler ile Kısa Dönüşümcü Liderlik Ölçeği ile alturistik liderlik arasındaki ilişkiye bakılmış ve korelasyon değerleri r=,765 (p<,001) düzeyinde ve anlamlı çıkmıştır. Uyarlama yapılan ölçeğin güvenirliği için Cronbach alfa değerine ve %27’lik alt ve üst dilimlerin ayırıcılık özelliğine bakılmıştır. Analiz sonucunda kısa dönüşümcü liderlik alfa değeri ?=,970 olarak bulunmuştur. Alt üst dilimler t-testi değerleri ise t=65,197 (p<,001) olarak elde edilmiştir. Sonuç olarak uyarlama aşamalarında uygun analiz sonuçları elde edilmiş ve Kısa Dönüşümcü Liderlik Ölçeğinin Türk kültürüne uygunluğu analizler neticesinde doğrulanmıştır.
Keywords: Geçerlik; güvenirlik; uyarlama; dönüşümcü liderlik; Yönetim bilimleri