EEG YÖNTEMİ İLE TÜKETİCİLERİN ELEKTRONİK TİCARET SİTELERİNE YÖNELİK ALGILARI ÜZERİNE DENEYSEL BİR ÇALIŞMA - Coşkun, Pınar; Yücel, Atilla (My University, 2021)
Çalışmada, nöropazarlama tekniklerinden Electroencephalography EEG Analiz Yöntemi kullanılarak elektronik ticaretsitelerinin etkinliği ve katılımcılar tarafından nasıl algılandığı araştırılmıştır Araştırma; Fırat Üniversitesi Pazarlama veNöropazarlama Araştırma Merkezinde yaş, cinsiyet, eğitim durumu, mesleği ve yetiştiği şehir gibi demografik özellikleri farklıolan gruplardan oluşan 30 gönüllü katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma örneklemi 19-41 yaş aralığı 18’i kadın, 12’si iseerkek katılımcıdan oluşmuştur. Araştırmada en çok ziyaret edilen e-ticaret sitelerinin “Hepsiburada, Markafoni, Gittigidiyor,Sahibinden ve N11” görselleri sırasıyla katılımcılara 5’er saniyelik slaytlar halinde izlettirilmiş olup bu sitelere verilen tüketicitepkileri nöropazarlama açısından incelenmiştir. Katılımcıların EEG verileri incelendiğinde tüm görsellere tepki verdiğigözlemlenmiştir. Araştırmada elde edilen bulgular incelenerek; firmaların hazırlamış olduğu web sitelerinde yer alan unsurların(menüler, basit görünüm, okunabilir yazılar, sitenin arka fonu, yazı rengi, site haritası ve ulaşılabilir olması) müşterilertarafından nasıl algılandığı, nelere dikkat ettikleri tespit edilmiştir.
Keywords: Beyin; E-Ticaret; EEG; Nöropazarlama