PİROKATEKOL KATKILI AG ESASLI HİDROKSİAPATİT BİYOMALZEMELERİN SENTEZİ VE KARAKTERİZASYONU - YILDIZ, AYKUT (Fırat Üniveristesi, 2023)
Sunulan yüksek lisans tez çalışmasında, son yıllarda oldukça popüler olan ve diş, kemik gibi sert dokuların tedavisinde kullanılan hidroksiapatit (HAp) seramik biyomalzemelerin Ag ve pirokatekol katkısıyla yaş kimyasal metotla üretimi ve karakterizasyonu gerçekleştirilmiştir. Üretilen HAp biyomalzemelerin faz ve kristal yapıları XRD analizi tekniğiyle, yapısındaki fonksiyonel gruplar Fourier dönüşümlü kızılötesi (FTIR) spektroskopisiyle, morfolojileri mikroskopisi (SEM) cihazıyla, elementel bileşimleri ise enerji dağılımlı X-ışını (EDX) spektroskopisi yardımıyla incelenmiştir. Çalışma sonuçlarına göre, Ag ve pirokatekol katkısıyla üretilen HAp biyomalzeme numunelerinin kristalleşme yüzdeleri ve örgü parametrelerinde değişiklikler saptanırken, bu HAp biyomalzemelerin benzer morfolojilere sahip oldukları ve yapılarında herhangi bir kalıntı ve/veya safsızlık içermedikleri gözlenmiştir. Üretimi yapılan bu biyomalzemelerin HAp yanında, az oranda ?-TCP fazları da içerdikleri saptanmıştır. FT-IR analiz sonuçları, üretilen biyomalzemelerin HAp'in karakteristik fonksiyonel grupları olan OH- ve PO43- gruplarını ihtiva ettiklerini de kanıtlamıştır.

In the presented master's thesis, the production and characterization of hydroxyapatite (HAp) ceramic biomaterials, which have been very popular in recent years and used in the treatment of hard tissues such as teeth and bones, with the additive of Ag and pyrocatechol, by wet chemical method. The phase and crystal structures of the produced HAp biomaterials were investigated by XRD analysis technique, the functional groups in the structure were examined by Fourier transform infrared (FTIR) spectroscopy, their morphology by microscopy (SEM) technique, and elemental compositions were examined with the help of energy dispersive X-ray (EDX) spectroscopy. According to the results of the study, while the crystallization percentages and lattice parameters of HAp biomaterial samples produced with Ag and pyrocatechol additives were determined, it was observed that these HAp biomaterials had similar morphologies and did not contain any residues and/or impurities in their structures. It has been determined that these produced biomaterials contain a small amount of ?-TCP phases in addition to HAp. FT-IR analysis results also proved that the produced biomaterials contain OH- and PO43- groups, which are the characteristic functional groups of HAp.
Synthesis and characterization of Ag-based hydroxyapatite biomaterials doped with pyrocatechol
Keywords: Biyokimya; Biyoteknoloji; Kimya