FIRAT ÜNİVERSİTESİ HASTANESİNE BAŞVURAN SAĞLIKLI YETİŞKİN VE GERİATRİK İNSANLARDA METAKARPAL İNDEKS DEĞERLERİNİN ARAŞTIRILMASI - ŞAP, OSMAN (Fırat Üniveristesi, 2017)
Metakarpal İndeks (Mİ), Marfan sendromu teşhisi için kullanılan basit, ucuz ve objektif bir yöntem olarak kabul edilmiştir. Ayrıca osteporoz tanısında da kullanılır. Mİ kadınlarda erkeklere göre yüksek çıkmaktadır. Bu çalışmada normal, sağlıklı yetişkin ve geriatrik insanlarda, Mİ değerlerinin cinsiyetler arasında ve ilerleyen yaş ile birlikte seyrinin değerlendirilmesi amaçlandı. Fırat Üniversitesi Radyoloji Anabilim Dalına başvurmuş herhangi bir iskelet bozukluğu ve el patolojisi bulunmayan 25 yaş üstü sağlıklı yetişkin ve geriatrik insanların sağ el röntgen görüntüleri değerlendirildi. Toplamda 1000 hasta olacak şekilde cinsiyet ve yaş grupları oluşturuldu. Her yaş grubu için rasgele seçilecek 200 hasta, hastane otomasyonuna bağlı kalibrasyonu yapılmış Enlil PACS programı kullanılarak bilgisayar ortamında ölçümler yapılıp ortalama Mİ değerleri hesaplandı. Cinsiyet gurupları karşılaştırıldığında toplam cinsiyet ve grup içi cinsiyetlerde ortalama Mİ değerleri kadınlarda erkeklere göre daha yüksek çıktı. Ayrıca t testi ve korelasyon hesaplamalarıda bunu destekledi. Yaş gruplarında Mİ ortalama değerlerinin yaş ile birlikte seyri her iki cinsyet için giderek azaldığı görüldü. Özellikle 25-34 yaş grubu ile 55-64 ve 25-34 yaş grubu ile 65+ yaş grubu arasında anlamlı fark görüldü. Diğer yaş grupları kendi aralarında kıyaslandığında anlamlı bir fark bulunamadı. Sonuç olarak, yaş ilerledikçe özellikle 40 yaşından sonra kadınlarda menapoz ve erkeklerde benzer şekilde andropoz sonrasında kemiklerde meydana gelen mineral eksikliğinden dolayı normal Mİ değerleri azalma eğilimindedir. Bu azalmanın osteoproz ile bağlantılı olabileceği kanaatine varıldı. Anahtar Kelimeler: Metakarpal İndeks, Radyografi, Geriatri

Investigation of value of the index metacarpal in healthy adult and geriatric people in whom apply Firat University hospital. Metacarpal Index, which can be used for the diagnosis of marfan syndrome, has been recognized as a simple, cheap and objective method. It is also used for the diagnosis of osteporosis. MI is higher in males than ladies. In this study, it was aimed to evaluate the MI values the connetion between genders and the progreessive age in healty adults and geriatric people. Right hand X-Ray images of healty adult and geriatric patients over 25 years of age without any skeletal disorder or hand patology applied to the Firat University Radiology Department. Gender and age groups were created, with a total of 1000 patients. 200 patients were randomly selected for each age groups using the Enlil Pacs software, which was calibrated for hospital automation, and the mean MI values were measured and calculated in the computer environment. When compared with gender groups, the avarage MI values in total gender and intra grup gender are higher in females than males. Also t test and correlation calculations supported this. The avarage values of MI in age groups are gradually decreasing for both sexes with age. Especially between 25-34 age group and 55-64 age group with 25-34 age group and 65+ age group was found significant difference. No statistic significant difference was found between the other age groups. As a result, the normal MI values tend to decrease as age progresses, especially after the age of 40 in women after menopause and similarly in men after andropause due to deficiency of mineral which occured in bones. We conclude that this decline may be linked with osteoporosis. Key Words: Metacarpal Index, Radiography, Geriatrics
Investigation of value of the index metacarpal in healthy adult and geriatric people in whom apply Firat University Hospital
Keywords: Anatomi