EGZERSİZ ÖNCESİ RATLARA VERİLEN AMİLOPEKTİN KROM KOMBİNASYONUNUN METABOLİK PROFİL ÜZERİNE ETKİSİ - IRMAK, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2019)
Bu çalışmada, yoğun egzersiz uygulanan ratlarda amilopektin (A) ve krom (Cr) takviyesinin tek başına veya kombine kullanımlarının, enerji deposu, kas yorgunluğu ile alakalı biyokimyasal belirteçler, Peroksizom Proliferatör Aktive Reseptörü-gamma (PPAR-?) Glikoz Transporter-2 (GLUT-2) ve 4 (GLUT-4) düzeyleri üzerine etkileri araştırıldı. Otuz beş adet albino Wistar rat 5 gruba ayrıldı (n=7): (i) Yoğun egzersiz (E); (ii) E+Amilopektin (A); (iii) E+A+Krom pikolinat (CrPik); (iv) E+A+ Krom histidinat (CrHis); (v): E+A+CrPik+CrHis. Ratlara günlük olarak 0.0316 g amilopektin ve 11.06 ?g elementel Cr/kg CA CrPik ve CrHis verildi. Gruplar arasında ortalama koşu süresi (55±1.15 vs 76±1.91) farklılık gösterdi (P< 0.05). E grubuyla kıyaslandığında, E+A+CrPik+CrHis grubunda kan glikoz düzeyi önemli düzeyde azaldı (P< 0.05). Kas ve karaciğer glikojen içeriği ile kan insülin konsantrasyonunun artması ve serum laktat konsantrasyonunun azalması bakımından en iyi etki E+A+CrPik+CrHis grubunda tespit edildi (P< 0.05). Ancak, A ve Cr kaynaklarının takviyesi, GLUT-2, GLUT-4 ve PPAR-? ekspresyonlarında değişikliğe neden olmadı. Sonuç olarak, egzersiz uygulanan ratlarda amilopektinin ile Cr'un kombine kullanımı, enerji veren besin maddelerinin tasarrufunu ve kas yorgunluğunu azaltmıştır. Bu durum yarış atı performansının arttırılmasına ve engellilik problemlerinin önlenmesine de katkı sağlayabilir.

This study evaluated the effects of amylopectin (A) and chromium (Cr) forms alone or in combination on energy storage, muscle fatigue-related biochemical markers and expression of peroxisome proliferator-activated receptors (PPAR-?), glucose transporter-2 and 4 (GLUT-2 and GLUT-4) in rats during exhaustive exercise. Thirty-five male Wistar rats were divided into 5 groups (n=7): (i) exhaustive exercise (E); (ii) E+A; (iii) E+A+chromium picolinate (CrPic); (iv) E+A+chromium histidinate (CrHis), (v) E+A+CrPic+CrHis. Rats received 0.0316 g of amylopectin and 11.06 ?g of elementel Cr kg-1 body weight given as CrPic and CrHis per day. The mean duration of exercise differed (55±1.15 vs 76±1.91) between groups (P < 0.05). Blood glucose level was significantly reduced in E+A+CrPic+CrHis group compared to the E group. The E+A+CrPic+CrHis group was superior in terms of increasing muscle and liver glycogen contents and blood insulin concentration and of decreasing serum lactate concentration (P < 0.05). However, A and Cr supplementation did not alter GLUT-2, GLUT-4, and PPAR-? expressions. In conclusion, amylopectin in combination with supplemental Cr enhanced energy-yielding nutrient conservation and reduced muscle fatigue in exercised rats. They can also help prevent racehorse performance and disability problems.
The effect of amylopectin/chromium combination on metabolic profile in endurance training rats
Keywords: Veteriner Hekimliği