ÇOK KATLI YAPILARIN FARKLI PAKET PROGRAMLAR İLE DEPREM PERFORMANSLARININ İNCELENMESİ - KOLAK, MEHMET NURİ (Fırat Üniveristesi, 2018)
Mevcut veya yeni tasarlanacak yapıların depreme dayanıklı olması, can ve mal kaybı açısından büyük önem arz etmektedir. Bu da ancak güncel deprem yönetmelikleri konusunda birikimli mühendislerin yapacağı tasarım ve değerlendirmelerle mümkündür. TDY 2007'de mevcut yapıların değerlendirilmesinde kullanılacak yöntemler doğrusal ve doğrusal olmayan yöntemler olarak tanımlanmaktadır. Doğrusal olmayan yöntemler; artımsal itme analizi ve zaman tanım alanında doğrusal olmayan hesap yöntemi olarak ifade edilmiştir. İtme analiz yöntemleri, Artımsal eşdeğer deprem yükü yöntemi (tek modlu) ve artımsal mod birleştirme yöntemi (çok modlu) olarak tanımlanmıştır. Bu tezde, doğrusal olmayan analiz yöntemleri olan artımsal eşdeğer deprem yükü yöntemi ve doğrusal olmayan zaman tanım alanı yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışmada ilk olarak, betonarme 8 katlı tasarlanan bir yapının tek modlu artımsal itme analizi ile performans değerlendirmesi SAP2000 ve ProtaStructure programları kullanılarak yapılmıştır. Her iki programdan elde edilen sonuçlar birbirleri ile karşılaştırılmıştır. Daha sonra aynı yapının, SAP2000 programı ile doğrusal olmayan zaman tanım alanı hesap yöntemiyle analizi yapılmıştır. Bu yöntemle elde edilen sonuçlar, artımlı itme analizi yönteminin sonuçları ile karşılaştırılmış ve iki yöntemin sonuçları arasındaki tutarlılık değerlendirilmiştir. Doğrusal olmayan zaman tanım alanı hesap yöntemiyle yapılan analizde, tasarım ivme spektrumuna uyumlu olacak şekilde ölçeklendirilen gerçek depremlere ait üç adet kayıt kullanılmıştır.

The earthquake resistance of existing or newly designed constructions is of great importance in terms of loss of life and property. This is only possible with designs and evaluations to be carried out by expert engineers on current earthquake regulations. The methods to be used in evaluating the existing structures in Turkish seismic code 2007 are defined as linear and nonlinear methods. The nonlinear methods are expressed as incremental pushover analysis and nonlinear time history analysis methods in that code. Pushover analysis methods are also defined as incremental equivalent seismic load method (single mode) and incremental mode combining method (multi mode). In this thesis, incremental equivalent seismic load method and nonlinear time history analysis, which are nonlinear analysis methods, were used. In this study, firstly, a single-mode pushover analysis of reinforced concrete 8-story structure was performed using SAP2000 and ProtaStructure programs. The results obtained from both programs are compared with each other. Then, the same structure was analyzed with the SAP2000 program using nonlinear time history analysis. The results obtained by this method were compared with the results of the incremental pushover analysis method, and the consistency between the results of two methods was evaluated. In the analysis carried out using nonlinear time history analysis; three records belonging to real earthquakes scaled to be compatible with the design acceleration spectrum were used.
Investigation of earthquake performances of multi-storey buildings by using different package programs
Keywords: İnşaat Mühendisliği