BEŞİNCİ HAÇLI SEFERİ (1217-1221) - ÇELİK, SEBAHATTİN (Fırat Üniveristesi, 2018)
1097 yılında başlayan ilk Haçlı Seferi sonucunda Frenkler, İslâm Dünyası'na bir hançer gibi saplanarak Urfa, Antakya, Kudüs ve Trablus'ta birer devlet kurdular. Müslümanlar'ın 1044 yılında Urfa, 1087 yılında da Kudüs'ü geri almaları üzerine düzenlenen İkinci (1147) ve Üçüncü Haçlı Seferi (1190) Frenkler'e bir başarı getirmedi. Outremer'e gitmek üzere yola çıkan Dördüncü Haçlı Seferi (1204), hedefinden saparak İstanbul'un işgali ile sonuçlandı. Büyüklerin başaramadığını masum çocukların başarabileceği sloganı ile 1212 yılında Fransa ve Almanya'dan hareket eden binlerce çocuk, emellerine ulaşamadan hazin bir son ile yok oldu. Bu başarısızlıklar karşısında Papa III. İnnocentius, kilisenin sarsılan otoritesini korumak uğruna, Beşinci Haçlı Seferi için tüm Avrupa'yı harekete geçirdi. Mısır'ı öncelikli hedef olarak belirleyen Haçlılar, 1219 yılında Dimyat'ı zorlukla da olsa ele geçirebildiler. İmparator II. Frederich'in gelmesini beklemeden Haçlı ordularını Kahire üzerine süren Kardinal Pelagius, Akdeniz'in ve Nil'in yükselen sularını hesaba katmamıştı. Karargâhları sular altında kalan Haçlılar, Eyyûbî Sultanı el-Kâmil ile bir antlaşma yapmak zorunda kaldılar. Dimyat'ı yeniden Müslümanlar'a iade edip onurları kırılmış bir halde ülkelerine geri döndüler. Anahtar kelimeler; III. İnnocentius, Haçlılar, Pelagius, Kudüs, Dimyat, el-Kâmil.

As a result of the First Crusade started in 1097, Franks stuck like a dagger in The Islamic world and founded a state in Edessa, Antioch, Jerusalem and Tripoli. The Second (1147) and the Third Crusade (1190) which were organized due to The Muslims taking Edessa in 1044 and Jerusalem in 1087 did not bring success to Franks. The Forth Crusade, which departed to go to Outremer deviated from its target and ended with the invasion of Istanbul. In 1212, thousands of children from France and Germany have taken action with the motto "innocent children will succeed in what the adults could not" however, they have failed and been sorrowfully destroyed. In the face of these failures, Pope Innocent III mobilized the whole Europe for The Fifth Crusade to preserve the shaky authority of the church. The Crusaders, who identified Egypt as their primary goal, took possession of Damietta in 1219 despite of difficulties. The Cardinal Pelagius, who had not anticipated the arrival of the Emperor Frederich II and had The Crusaders on Cairo, did not take into account the rising waters of the Mediterranean and the Nile. The Crusaders, whose headquarters is inundated, have had to make a treaty with Sultan al-Kâmil of Ayyûbid. They restituted Damietta to The Muslims and returned to their countries discreditably. Key Words; Innocent III, Crusades, Pelagius, Jerusalem, Damietta, al-Kâmil.
The Fifth Crusade
Keywords: Tarih