XIX. Yüzyılda Osmanlı Tasra Teskilatının önemli merkezlerinden biri olan Diyarbakır'da bazı görevlilerle ilgili tespitler - Yılmazçelik, İbrahim (My University, 2012)
Osmanlı Teskilat tarihi üzerine yapılan çalısmaların uzun bir müddet merkez teskilatı üzerinde yoğunlastığı bilinen bir gerçektir. Ancak son dönemlerde Tasra teskilatına da gereken önem verilmeye baslanmıs ve bu konuda da önemli eserler ortaya çıkmıstır. Bu çalısmada, Klasik Osmanlı tasra Teskilatının güzel örneklerinin ortaya konulduğu Diyarbakır eyalet merkezi ele alınmıs ve konu ile ilgili bilinenlerden ziyade bu bölgenin özelliğinden ortaya çıkan ve pek fazla bilinmeyen bazı idari ve adli görevlilerle ilgili tespitlerde bulunulmustur. Konu ile ilgili bilinenler fazla tekrar edilmeden kısaca Diyarbakır hakkında bilgi verilmistir. Arkasından basta Sahne olmak üzere hem idari ve hem de adli teskilatta tespit edilen Tercümanlar ve buna ek olarak Bab Naibleri ile ilgili tespitlerde bulunulmustur.
Keywords: Tarih