ÖRGÜTSEL BAĞLILIK, İŞ DOYUMU VE İŞ STRESİ ARASINDAKİ İLİŞKİ - Turhan, Muhammed; Erol, Yusuf Celal; Demırkol, Murat; Özdemir, Tuncay Yavuz (My University, 2018)
Eğitimörgütleri,bireylerinvetoplumlarınhayatlarınışekillendirmede önemli bir yere sahiptir. Bu örgütlerin amaçlarınaulaşabilmeleri için işgörenlerinin örgütlerine bağlılık hissetmesi,işlerinden doyum sağlaması ve iş stresinden uzak durmaları gerektiğiöngörülebilir. Örgütlerine bağlı, işlerinden doyum sağlayan ve işstresinden uzak işgörenlerin görevlerini daha iyi bir şekilde yapacaklarıdüşünülmektedir. Bu araştırma, 2016-2017 eğitim-öğretim yılında Elazığilinde ortaöğretim kurumlarında görev yapan öğretmenler ilegerçekleştirilmiştir. Çalışma evreni, 2989 ortaöğretim öğretmenindenoluşmaktadır. Basit tesadüfi örnekleme yöntemi kullanılarak seçilen 390ortaöğretim öğretmeninden veri toplanmıştır. Araştırmada veri toplamaaraçları olarak, Örgütsel Bağlılık, İş Doyumu ve İş Stresi ölçeklerikullanılmıştır. Araştırma ilişkisel tarama modelinde tasarlanmış nicel birçalışmadır. Araştırmada, öğretmenlerin, iş doyumu, iş stresi ve örgütselbağlılık düzeyleri (duygusal ve normatif bağlılık) ortaya konmuş ve işdoyumu, iş stresi ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiler incelenmiştir.Çalışma bulgularına göre, öğretmenlerin iş doyumu düzeylerinin yüksek,ancak iş stresi ve örgütsel bağlılık algılarının orta düzeyde olduğu görülmektedir. Ayrıca, örgütsel bağlılık algısı ile iş doyumu algısıarasında orta düzeyde anlamlı ve pozitif ilişki tespit edilmiştir. Örgütselbağlılık ve iş doyumu ile iş stresi arasında ise düşük düzeyde anlamlı venegatif ilişki olduğu görülmektedir. Öğretmenlerin işlerinde yaşadıklarıstres arttığı zaman, iş doyumu ve örgütsel bağlılık algıları azalmaktadır.Çalışma bulgularına uygun şekilde, uygulayıcılara öneriler sunulmuştur.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Psikoloji