Toz Metalurjisi Yöntemi ile Üretilen Al-Si/B4C Kompozit Malzemenin Mikroyapı ve Mekanik Özelliklerinin Araştırılması - Çolak, Niyazi Yılmaz; Yüksel, Erkan (My University, 2016)
Bu çalışmada, Al-Si/B4C metal matrisli kompozit malzeme, toz metalurjisi yöntemi kullanılarak üretilmiştir. Al%7Si toz karışımı içerisine ağırlıkça %5, %10, %15 ve %20 oranında B4C ilave edilerek toz karışımları hazırlanmıştır. Hazırlanan toz karışımları, 450 MPa basınç altında soğuk presleme işlemine tabi tutulmuş ve argon gazı atmosferinde 590 oC\" de 60 dakika bekletilerek sinterlenmiştir. Üretilen numunelerin mikroyapıları ve sertlik değerleri irdelenmiştir. Deneyler sonucunda, ilave edilen B4C\"nin mikroyapıları farklı şekilde ortaya çıkmış ve sertlik değerlerinde etkilenme görülmüştür.
Keywords: Malzeme Bilimleri; Özellik ve Test