NAZARUŞAĞI (BASKİL-ELAZIĞ) HİDROTERMAL DAMARLARI VE İLGİLİ CEVHERLEŞMELER - ÇERÇEK, ERCAN (Fırat Üniveristesi, 1996)
Çalışma alanı; Doğu Toros Orojenik Kuşağında, Elazığ ili, Baskil ilçesinin 1 km. güneyindedir. Bölgede yaşlıdan gence doğru; Keban Metamorfitleri (Permo- Karbonifer), Baskil Mağmatitleri (Koniasiyen-Santoniyen), Seske Formasyonu (Tanesiyen-Alt Eosen) ve Kırkgeçit Formasyonu (Lütesiyen-Üst Oligosen) yüzeylemektedir. Çalışma alanı, tamamen Baskil Mağmatitlerinden oluşmuştur. Bu alanda Baskil Mağmatitleri; gabro, diyorit, monzonit, tonalit, granodiyorit ve granit bileşimli derinlik kayaçları ile bunları kesen damar kayaçları tarafından temsil edilmektedir.IV Bölgede yaklaşık 345° yönlü sıkışmanın etkisiyle makaslama kırıkları gelişmiş, bu kırıklardan özellikle KB-GD doğrultum kırıklar boyunca hidrotermal kuvars damarları yerleşmiştir. Hidrotermal işlevlere bağlı olarak derinlere doğru yan kayaçlarda limonitleşme, killeşme, serizitleşme, kloritleşme, karbonatlaşma, epidotlaşma türü alterasyonlar gelişmiştir. Kuvars damaları boyunca kalkopirit, pirit, bizmut mineralleri, sfalerit, alün primer cevher mineralleri iken hematit, limonit kovelin, kalkosin, kuprit, malahit, azurit ise sekonder cevher mineralleridir. Gang mineralleri ise kuvars, kalsedon, klorit, kalsit, epidot, serizittir. Mineral parajenezlerine, yapı ve doku özelliklerine, gang minerallerine ve yan kayaçlarda gelişen alterasyon ürünlerine bakıldığında bu hidrotermal oluşukların Epitermal sisteme ait oldukları düşünülmüştür.

The study area is located 1 km. south of Baskil township of Elazığ province and in Eastern Taurus Orogenic Belt. The geological units of the region, in choronogical order, are; Keban Metamorphites (Permo-Carboniferous), Baskil Magmatites (Coniacian-Santonian), Seske Formation (Tanesian-Lower Eocene) and Kırkgeçit Formation (Lutetian- Upper Oligocene). The studied area is composed of Baskil Magmatites. The magmatites exhebite gabbro, diorite, monzonite, tonalite, granodiorite and granite compo sitions. In addition to these, younger dykes of subvolcanics and quartz veins are precent. The area was subjected to a compression of 345° direction and as a consequence shear fractures were developed. Among these fracture systems the NW-SE trending ones are occupaid by quartz fillings and asscociated mineralizations. Hydrothennal alterations caused wall rock alterations as argilli- cation, sericitization, chloritization, carbonatization and epidot formations. Primary ore minerals of quartz veins are; chalcopyrite, pyrite, bismuth minerals, sphalerite and gold. Secondary minerals occur as covellite, chalcocite, cuprite, malachite, azurite, hematite and limonite. The veins have economic potential for Cu and Au. Mineralogical, structural, wall rock alteration and other features of the mineralizations indicate an Epithermal origin.
Keywords: Jeoloji Mühendisliği; Geological Engineering