Fibromiyalji tedavisinde piroksikamın etkinliği - Kavuncu, Vural; Karan, Ayşe; Kamanlı, Ayhan; Boz, Kenan; Aksoy, Cihan (My University, 1998)
Bu çalışmada bir nonsteroid anti-inflamatuar ilaç olan piroksikamın, fibromiyalji sendromunda ağrı ve ağrının günlük yaşamda neden olduğu kısıtlamalar üzerine olan etkileri araştırılmıştır. Amerikan Romatizma Birliği. 1990 kriterlerine göre fibromiyalji sendromu tanısı konulan 49 hasta (6 erkek, 43 kadın) çalışmaya alınmıştır. Hastaların demografik bilgileri, ağrı anamnezleri ve hastaların günlük yaşamlarındaki kısıtlılıkları kaydedilmiştir. Hastaların tümüne tedavi olarak 30 gün süreyle günde yarım.saat ritmik hızlı yürüyüş, gövde kasları için germe egzersizlerinden oluşan ev egzersiz programı,ve ihtiyaç halinde kullanılmak üzere parasetamol tablet verilmiştir. Bunun dışında ilk 29 hastaya günde bir kez piroksikam sublingual tablet reçete edilmiştir. Tedavi sonrası hastalar tekrar değerlendirilerek yeni bulgular ilk muayene bulguları ile karşılaştırılmışım Piroksikam tedavisi alajı grupta ağrı ve yorgunluk yakınmaları ile özürlülük skorlarında belirgin iyileşme olmuş ve daha az parasetamol tablet kullanılmıştır. Ancak hastaların kendi sağlıklarını değerlendirmelerinde aynı iyileşme gerçekleşmemiştir. Egzersiz uygulanan grupta ise sadece \"Visual Analog Scale\" (VAS) değerlerinde iyileşme olmuştur. Sonuç olarak piroksikamın fibromiyalji sendromunda ağrı -tedavisinde kullanılabileceği, ancak genel tedavi yaklaşımı içersinde hastaların eğitimi,, günlük yaşam tarzlarının yeniden düzenlenmesi ve ev egzersiz programlarının yer alması/gerektiği 'düşünülmüştür.
Keywords: Genel ve Dahili Tıp; Romatoloji