Yaşlı Bakım Merkezi Yöneticilerinin Tükenmişliğine Etkide Bulunan Faktörlerin İncelenmesi - Isıkhan, Vedat; Aygüler, Edıp; Ayalp, Mustafa Çagrı; Kılıç, Cengiz (My University, 2019)
Bu araştırmanın amacı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na (AÇSHB) bağlı kuruluşlarda görev yapan yaşlı bakım merkezi yöneticilerinin tükenmişlik düzeylerine etkide bulunan faktörleri, yöneticileri strese bağlı olarak etkileyen önemli sağlık sorunlarını ve yaşlı refah alanının kalitesinin artırılmasına yönelik düşüncelerini saptamaktır. Bu doğrultuda hazırlanan Görüşme Formu ve Maslach Tükenmişlik Ölçeği (MTÖ) Türkiye’de Huzurevi ve Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezinde görev yapan toplam 113 yöneticiye uygulanmış ve 105’inden elde edilen veriler geçerli kabul edilerek analize tabi tutulmuştur. Yaşlı bakım yöneticileri, MTÖ’nün üç alt ölçeği olan duygusal tükenmeden: 0,90 duyarsızlaşmadan: 1.06 ve kişisel başarı noksanlığından: 2.96 puan almıştır. Bu ölçeğe göre yöneticilerin “düşük tükenmişlik” düzeyine sahip olduğu saptanmıştır (p<0,05). Yaşlı bakım merkezi yöneticilerinin tükenmişliğine neden olan kurumsal faktörlerin azaltılması, çalışma koşullarının iyileştirilmesi, esnek zaman yönetimi fırsatının tanınması gibi onları tükenmişlikten koruyabilecek uygulamalara başlanmalıdır.
Keywords: Sosyal hizmet kuruluşları; Yaşlı bakımı; Tükenmişlik