Elazığ ve Diyarbakır Yöresi Koyun Ayak Hastalıklarının Değerlendirilmesi - Günay, Cihan; Okay, Hasip; Polat, Eren; Sağlıyan, Aydın; Karakoç, Ömer Faruk (My University, 2024)
Bu çalışma ile Elazığ ve Diyarbakır yörelerindeki koyunculuk işletmelerinde 2018 yılı içerisindeki mera öncesi ve mera sonrası dönemde karşılaşılan ayak hastalıklarının görülme sıklıklarının araştırılması amaçlandı. Farklı yaş, ırk ve cinsiyetlerdeki 10000 koyun/koç üzerinde yapılan incelemelerde hayvanların %5.3’ünde ayak lezyonlarına rastlandığı belirlendi. Piyetenin hem mera öncesi (%38) hem mera sonrası (%46.43) dönemlerde en sık rastlanılan ayak lezyonu olduğu tespit edildi. Mera öncesi dönemde ayak lezyonlarına çoğunlukla ön ayaklarda (%64) rastlanırken, mera sonrası dönemde arka ayaklarda (%60.71) rastlandı. Çalışma boyunca değerlendirilen erkek hayvanların sayılarının az olması ve herhangi tırnak hastalığına rastlanmaması dolayısıyla cinsiyete bağlı bir değerlendirme yapılmadı. Sonuç olarak bakım ve besleme şartlarındaki yetersizlikler gibi yetiştirici kaynaklı olumsuzluklar ile çevresel şartların etkisinin ayak lezyonlarının oluşmasında oldukça etkili olduğu kanısına varıldı.
Keywords: Diyarbakır; koyun; Ayak hastalıkları; Elazığ; piyeten; görülme sıklığı