Malatya İlinde Çalışan Öğretmenlerin Sağlık Okuryazarlığı Düzeylerinin ve İlişkili Faktörlerin Belirlenmesi - Deniz, Serdar; Bentli, Recep; Kalkanlı, Tuğçe Merve; Fırıncı, Betül; Yalınız, Fatih; Demir, Ekrem; Akbaba, Muhsin (My University, 2020)
Amaç Sağlık okuryazarlığı (SOY) sağlığa ilişkin bilgilere erişim, bu bilgilerin anlaşılması ve uygulanması süreçlerini kapsayan bilişsel ve sosyal bir beceridir. Öğretmenlerin SOYdüzeyleri, çalıştıkları ve içinde bulundukları sosyal ortam nedeni ile hem kendileri hem toplum açısından oldukça önemlidir. Kesitsel nitelikteki bu araştırmada Malatyailinde çalışan öğretmenlerin SOY düzeyinin ve ilişkili faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır.Gereç veYöntemlerBu çalışma, Malatya İl Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı okullarda çalışan öğretmenlere uygulandı. Malatya’da Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı okullarda çalışan toplamöğretmen sayısı 11.851’di. Toplam 1000 kişiye ulaşılması hedeflenen araştırmada 875 katılımcının cevapları değerlendirildi. Anket formu 4 bölümden oluşmaktaydı. Birincibölümünde; 16 sorudan oluşan sosyo - demografik sorular bulunmaktaydı. İkinci (47 soru), üçüncü (12 soru) ve dördüncü (11 soru) bölümlerinde veri toplama aracı olarakSağlık-Sen Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Araştırması için Türkçe'ye çevrilen Avrupa Sağlık Okuryazarlığı Araştırması Anketi (HLS-EU-Q) kullanıldı.Bulgular Çalışma grubunun yaş ortalaması 37,69±7,95 yıl, %52,57’si kadındı. Genel SOY indeksi puan ortalaması 33,36±8,44 olarak tespit edilen grubun %49,60’ı yetersiz veyasorunlu SOY kategorisinde yer almaktaydı. Eğitim, ekonomik durum ve genel sağlık durumuna göre SOY düzeylerinin farklı olduğu tespit edildi (p<0,05).Sonuç Toplumun yüksek eğitim seviyesine sahip bireylerinden olan öğretmenlerin, yaklaşık yarısının yetersiz veya sorunlu SOY düzeyinde olduğu görülmektedir. ÖğretmenlerinSOY düzeylerinin tespiti çalışmalarının artırılması ve bu tespitler neticesinde gerekli müdahalelerin yapılması gerekmektedir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları; Halk ve Çevre Sağlığı; Sağlık Politikaları ve Hizmetleri