MALİGN MEZOTELYOMALI OLGULARDA PLÖREDEZİS UYGULAMASINDA TALK VE TETRASİKLİN KULLANIMININ RETROSPEKTİF DEĞERLENDİRİLMESİ - DURAN, MEHMET (Fırat Üniveristesi, 2004)
Amaç: Plevranın primer tümörlerinden olan malign mezotelyoma semptomatik plevral efuzyonlara neden olmaktadır. Efuzyonlu hastaların tedavisinde amacımız; beklenen yaşam süresi içerisinde hastaların semptomlarını azaltarak yaşam kalitesini mümkün olduğunca arttırmak olmalıdır. Drenaj sonrası tekrarlayıcı ve semptomatik efuzyonların kontrolü, sklerozan bir ajanla plevra yapraklarının birbirine yapıştırılmasıyla sağlanır. Bu çalışmada plöredezis işleminde kullanılan sklerozan ajanlardan tetrasiklin ve talk'm etkinliği araştırıldı. Materyal ve metod: Fırat Üniversitesi Göğüs Cerrahisi Kliniğince 1992- 2003 yılları arasında tetrasiklin ve talk kullanılarak plöredezis uygulanan 43 malign mezotelyoma vakası gözden geçirildi. Çalışmaya alman olgular belirli kriterler dahilinde seçildi. Grup I (tetrasiklin grubu, n=28) ve Grup II (talk grubu, n=15) şeklinde iki grup oluşturuldu. Gruplar cinsiyet, yaş, klinik durum, plevral sıvı seviyesi ve sıvıların biyokimyasal özellikleri, drenaj ve plöredezis uygulama yöntemleri, plöredezis başarısı, maliyet, komplikasyonlar, hastanede kalış süresi ve kontroldeki şikayetlere göre değerlendirildiler. Bulgular: Olguların 14 (%32.6)'ü kadın, 29 (%67.4)'u erkek ve yaş ortalamaları 61.5±5.9 idi. Sklerozan ajan olarak tetrasiklin daha çok kullanılmıştı. Gruplar arasında sklerozan ajan dışında plöredezis başarısını etkileyecek bir kriter yoktu. 20mg/kg tetrasiklin kullanmakla %64, 4 gr talk kullanmakla %93 başarı sağlandı. Her iki grubtaki komplikasyonların tolere edilebilir düzeyde olduğu görüldü ve mortalite saptanmadı. Grupların hastanede kalış süresi plöredezis başarısında anlamlı bulundu (p<00.5). Sonuç: Malign mezotelyomalı hastalarda semptomatik efüzyonun hastanın yaşam kalitesini etkilediği ve beklenen yaşam süresi dikkate alındığında plöredezisin etkin bir yöntem olduğu ortaya çıkmıştır. Bu uygulama için tetrasiklinin seçilebileceği ancak başarısı, yan etkisi ve hastanede kalış süresine bakıldığında talkın tetrasikline oranla belirgin derecede üstün olduğu saptanmıştır.
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Göğüs Hastalıkları; Chest Diseases