SELÇUKLULAR VE OSMANLlLAR TÜRKiYESiNDE ŞiiLiK - Al-shaıbı, Kamil Mustafa (Fırat University, 2006)
Müslüman Türkiye'nin tarihi arka planınin kapsamlı bir açıklamasını yapmak için, ilk dönem İslam'ına gitmek zorunludur. Suriye'nin fethinden sonra, Araplar, kendi sınırlarını kuzeye doğru genişletmeyi başaramadılar. Bizans imparatorluğu kendi topraklarını savunacak kadar güçlüydü. Yine de, Araplar 52-54/672-6741 tarihlerinde yedi yıl boyunca Kostantinya'nın kuzeyindeki Arward adasına yaptıklan gibi Bizans'a baskınlannı devam ettirdiler.2 54-55/674-675 tarihleri arasındaki bir başka hücum kış boyu sürdü3 ve bu dönemde meşhur Abdullah el-Battal hücumları da olmuştu.4 Ancak Emeviler, İran, Türkistan, Ermenistan ve Hindistan'ın bir kısmının hakimiyetine neden olacak olan doğu fetihlerine daha fazla ilgi duymaktaydılar.
Keywords: Religious Studies; Din Araştırmaları