ATIK ALÜMİNYUM TALAŞ TAKVİYELİ BETONUN YÜKSEK SICAKLIK ALTINDAKİ DAVRANIŞININ İNCELENMESİ - KUZU, ABDULLAH (Fırat Üniveristesi, 2020)
Bu tez çalışmasında ince agrega ile yer değiştirecek şekilde alüminyum talaşı ilave edilmiş beton numunelerinin mekanik ve fiziksel özellikleri üzerine yüksek sıcaklığın etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla, S/Ç oranı; 0.40, 0.50 ve 0.60 olan beton numunelerine, %0.50 ve %1.00 oranlarında atık alüminyum talaşı, ince agrega ile yer değiştirecek şekilde ilave edildi ve elde edilen numuneler 400, 500 ve 600 derecedeki sıcaklıklara maruz bırakıldı. Yüksek sıcaklık öncesi ve sonrası beton numuneler üzerinde basınç dayanımı, yarmada çekme dayanımı, ultrases geçiş hızı ve porozite deneyleri yapılmıştır. Alüminyum talaşı ilavesine bağlı olarak beton numunelerinin basınç ve çekme dayanımlarında düşüşler gözlenmiştir. Atık alüminyum talaşı kullanılmış tüm numunelerde, porozite değerlerinde artış meydana gelirken, ultrases geçiş hızı değerlerinde düşüş olduğu görülmüştür. En belirgin artışlar S/Ç oranı 0,40 olan numunelerde görülmüştür. Sıcaklığın 500 0C ve 600 0C'ye arttırılmasıyla basınç dayanımında ve yarmada çekme dayanımında düşüşler olmuştur.

In the present study, the effects of high temperature on mechanical and physical characteristics in concrete samples reinforced with aluminum sawdust to replace aggregate have been analyzed. For this purpose, %0.50 and %1.00 of waste aluminum sawdust were added to concrete samples with 0.40, 0.50 and 0.60 of S/C ratio to replace aggregate and obtained samples were exposed to temperature of 400, 500 and 600 degrees. Compressive strength, tensile splitting strength, ultrasonic pulse velocity and porosity tests have been performed on concrete samples before and after high temperature. Decreases have been observed in compressive strength and tensile splitting strength based on reinforced with aluminum sawdust. It has been observed in all samples with waste aluminum sawdust that ultrasonic pulse velocity values decreased while porosity values increased. The most important increases were observed in samples with 0.40 of S / C ratio. By increasing the temperature to 500 oC and 600 oC, it has been seen the decreases in compressive strength and tensile splitting strength.
The i?nvestigation of the behaviour of concrete reinforced with waste aluminium shavings under high temperature
Keywords: İnşaat Mühendisliği