Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesinde Çalışan Hemşirelerde Vicdani Zekâ ve İş Motivasyonu: Tanımlayıcı Çalışma - Polat, Hatice; Karakaş, Sibel Asi; Aslanoğlu, Eren (My University, 2022)
Amaç: Bu araştırmada, bir psikiyatri hastanesinde çalışmakta olan hemşirelerin i ş motivasyonu ve vicdani zekâ düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Bu araştırma tanımlayıcı ve ilişki ara- yıcı tasarımda gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın evrenini Türkiye’de bir psi- kiyatri hastanesinde çalışan 177 hemşire oluşturmuştur. Çalışma örneklem seçimine gidilmeden, Şubat 2019-Haziran 2019 tarihleri aras ında çalış- maya katılmayı kabul eden 150 (evrenin %84,7’sine ulaşılmıştır) hemşire ile yürütülmüştür. Verilerin toplanmasında hemşirelerin kişisel özellikle- rini belirleyen Ki şisel Bilgi Formu, Vicdani Zekâ Ölçe ği ve Psikiyatri Hemşirelerinin İş Motivasyonu Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin değerlendi- rilmesinde; sayı, ortalama, yüzdelik da ğılımlar, standart sapma, Cronbach alfa iç tutarl ılık ve Pearson korelasyon analizi kullan ılmıştır. Bulgular: Hemşirelerin, Vicdani Zekâ Ölçe ği’nden aldıkları toplam puan ortalaması 129,80±17,44, Psikiyatri Hemşirelerinin İş Motivasyonu Ölçeği toplam puan ortalaması ise 71,99±8,17’dir. Hem şirelerin, Psikiyatri Hem şirelerinin İş Motivasyonu Ölçeği toplam puanı ve Vicdani Zekâ Ölçeği’nin toplam puanı arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r=0,254, p<0,01). Psi- kiyatri Hemşirelerinin İş Motivasyonu Ölçeği toplam puan ı ile VZÖ’nin etik değerler alt boyutu arasında negatif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuş- tur (r=-0,164, p<0.05). Sonuç: Araştırmaya katılan hemşirelerin Vicdani Zekâ Ölçeği ve Psikiyatri Hem şirelerinin İş Motivasyonu Ölçeği’nden al- dıkları toplam ve alt boyutlar ı puan ortalamalarının yüksek oldu ğu belir- lenmiştir. Hem şirelerin, i ş motivasyonlarının vicdani zekâ düzeyleri ile ilişkili olduğu söylenebilir. Psikiyatri hemşireliği alanında hastaya sunulan bakım kalitesinin sağlanması ve geliştirilmesi için hemşirelerin iş motivas- yonlarının belli aralıklarla değerlendirilmesi ve iş motivasyonlarını artırıl- masına yönelik daha geniş örneklemli çalışmaların yapılması önerilebilir.
Keywords: Hemşirelik; Psikoloji