PROLAKTİNOMA TANILI HASTALARDA SERUM ASPROSİN DÜZEYİNİN İNSÜLİN DİRENCİ İLE DİĞER METABOLİK VE HORMONAL PARAMETRELERLE İLİŞKİSİNİN ARAŞTIRILMASI - AYYILDIZ, ESRA (Fırat Üniveristesi, 2021)
Prolaktin (PRL) hormonunun normalden daha yüksek miktarda salınımı olarak adlandırılan hiperprolaktinemi endokrinolojik tetkikler sırasında en sık rastlanılan patolojik durumdur. Hormon hipersekresyonuna neden olan hipofiz adenomlarının en sık karşılaşılan tipi prolaktinomalardır. Dolaşımdaki prolaktinin, glikozla uyarılan insülin sekresyonunu ve insülin direncini modüle ederek glikoz homeostazını değiştirdiği bilinmektedir. Deneysel çalışmalar PRL'nin adipoz dokusunda adiponektin ve IL-6 üretimini inhibe ederek gıda alımı, vücut ağırlığı artışı ve insülin direncini etkilediğini göstermiştir. Adipokinler adipoz dokudan salınan, tüm vücut homeostazında önemli rol oynayan biyoaktif moleküllerdir. Açlıkta hepatik glukoz çıkışını sağlayan ve oreksijenik etkili yeni bir adipokin olan asprosin, insülin direnci ile ilişkilidir. Çalışmamızın amacı; prolaktinoma tanılı ve sağlıklı bireylerde serum asprosin düzeylerinin metabolik belirteçlerle ilişkisini araştırmaktır. Çalışmaya Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları poliklinikliniğine başvuran 18-65 yaş aralığında prolaktinoma tanısı olan 30 kişilik vaka grubu ve kronik hastalık öyküsü olmayan 30 kişilik kontrol grubu alındı. Tüm bireylerde açlık serum asprosin düzeyleri ile biyokimyasal parametreler, antropometrik ölçümler ve kan basınçları incelendi. Çalışmamızda serum asprosin düzeyleri vaka ve kontrol gruplarında benzer tespit edildi. Vaka ve kontrol grupları arasında asprosin düzeylerinde istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmadı (p=0,911). Antropometrik ölçümlerde vaka grubunun boyun çevresi kontrol grubunun boyun çevresinden anlamlı şekilde yüksek bulunmasına rağmen (p=0,041) vaka grubu ve kontrol grubu arasında vücut kitle indeksi (VKİ) ve bel çevrelerinde anlamlı bir fark saptanmadı (p>0,05). Sonuç olarak tedavi altındaki prolaktinomalı bireylerde sağlıklı bireylere benzer düzeyde serum asprosin tespit edilmesinin tedaviyle prolaktin düzeylerinin düşmesi gibi metabolik belirteçlerde de iyileşme olabileceğini düşündürmektedir. İnsan metabolizmasının kompleks yapısından dolayı daha geniş gruplar ve daha çok parametrinin incelendiği çalışmalara gereksinim vardır. Anahtar Kelimeler: Prolaktinoma, insülin direnci, asprosin

Hyperprolactinemia, which is known as the oscillation of the prolactin hormone (PRL) higher than normal, is one of the most frequently encountered pathological condition among endocrinological examinations. The most frequently encountered type of pituitary adenomas which cause hormone hypersecretion are prolactinomas. It is known that the prolactin in the circulation changes the glucose-stimulated insulin secretion and glucose homeostasis by modulating the insulin resistance. Experimental studies have shown that PRL in adipose tissue affects the intake of food, the weight of the body and insulin resistance by inhibiting adiponectin and IL-6 production. Adipokines are bioactive molecules released from the adipose tissue and they play a crucial role in whole body homeostasis. Asprosine, a new adipokine with orexigenic effect that provides hepatic glucose output when hungry, is associated with insulin resistance. The purpose of our study is to investigate the relationship between serum asprosine levels and metabolic markers in healthy individuals with prolactinoma. The study includes a 30-person case group with a diagnosis of prolactinoma between the ages of 18-65 and a 30-person control group without a chronic disease history who applied to the Fırat University Medical Faculty Hospital Endocrinology and Metabolic Diseases Outpatient Clinic. Fasting serum asprosin levels, biochemical parameters, anthropometric measurements and blood pressure were examined in all individuals. In our study, serum asprosine levels were found to be similar in the case and control groups. There was no statistically significant difference in asprosine levels between the case and control groups (p=0.911). Although the neck circumference of the case group was significantly higher than the neck circumference of the control group in anthropometric measurements (p=0.041), there was no significant difference in body mass index and waist circumference between the case group and the control group (p> 0.05). In conclusion, determination of serum asprosin in individuals with prolactinomas under treatment at a level similar to healthy individuals suggests that there may be improvement in metabolic markers such as decrease in prolactin levels with treatment. Due to the complex structure of human metabolism, studies that examine larger groups and more parameters are needed. Keywords: Prolactinoma, insulin resistance, asprosin
Investigating the relationship between serum asprosin level with insulin resistance and other metabolic and hormonal parameters in prolactinoma patents
Keywords: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları