Bazı Demografik Özelliklerin Öğretim Elemanlarının Örgütsel Bağlılık Düzeyine Etkisinin İncelenmesi, - Karadağ, A, Karadağ T. F, Atalay, A, Yücel, A. S., (My University, 2013)
Bu çalışma, Ardahan Üniversitesinde görev yapan akademik personelin örgütsel bağlılık düzeyini belirlemeyi ve seçilmiş demografik değişkenlerin akademik personelin örgütsel bağlılık düzeylerine olan etkisini araştırmak amacı ile planlanmıştır. “Betimsel Tarama Modeli” kullanılan araştırmaya, toplam 165 akademik personelden (Öğretim Üyesi, Öğretim Görevlisi, Okutman ve Araştırma Görevlisi) 96’sı gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmada, Kartal (2003) tarafından 5 noktalı Likert ölçeği tipinde tasarlanmış 18 sorudan oluşan “Örgütsel Bağlılık Ölçeği” kullanılmıştır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizleri için SPSS 16 paket programından yararlanılmıştır. Belirleyici istatistiklerin (frekans, ortalama) yanı sıra, grupların eleman sayısı ve verilerin dağılımına göre ikili karşılaştırmalarda t-testi, çoklu karşılaştırmalar da ise tek yönlü varyans analizi (anova) yapılmış, sonuçlar p < 0.05 düzeyinde değerlendirilmiştir. Araştırmada, katılımcıların örgütsel bağlılık düzeyinin (4.22 ± 0.63) yüksek olduğu ve görev yeri (merkez veya ilçe), toplam hizmet süreleri ile son çalıştıkları kurumdaki (Ardahan Üniversitesi) hizmet süreleri bakımından “örgütsel bağlılık düzeylerinin” farklılık gösterdiği tespit edilmiştir.
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Üniversite; Akademik çalışanlar; Örgütsel bağlılık; Demografik özellikler