Bir Rezervuar Ekosisteminden Elde Edilen Sazan Balıklarında (Cyprinus carpio L., 1758) Yaş Belirlemede Kemik Yapılarının Karşılaştırmalı Güvenilirliği - Eser, Ramazan; Yazıcı, Ramazan; Eroğlu, Mücahit (Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitü Müdürlüğü, 2026)
Bu çalışmada, Sıddıklı Baraj Gölü’nde yaşayan sazan ( Cyprinus carpio L., 1758) bireylerinde yaş tayininde kullanılan farklı kalsifiye yapıların güvenilirliği değerlendirilmiştir. Eylül 2015 ile Ağustos 2016 tarihleri arasında aylık örneklemeler sonucunda toplam 134 birey elde edilmiştir. Yaş tahminleri pullar, omurlar, asteriscus, lapillus ve operkulum yapılarından gerçekleştirilmiş; bu yapıların güvenilirliği kesin yaş uyumu, ±1 yıl toleranslı uyum, ortalama yüzde hata (APE) ve değişim katsayısı (CV) kullanılarak karşılaştırılmıştır. Ön değerlendirmelerde suboperkulum yapısının yaş tayini için uygun olmadığı belirlenmiştir. Tekrarlı yaş okumaları sonucunda bireylerin yaşlarının 0 ile 8 arasında değiştiği ve kullanılan yapıya bağlı olarak özellikle 3 ve 4 yaş gruplarının baskın olduğu belirlenmiştir. İncelenen tüm kalsifiye yapılar arasında omurlar, en yüksek kesin uyum (%77,5), en yüksek ±1 yıl uyumu (%93,05), en düşük ortalama yüzde hata (%3,86) ve en düşük değişim katsayısı (%3,52) değerleri ile en güvenilir yapı olarak belirlenmiştir. Asteriscus ve pullar da görece yüksek uyum ve kabul edilebilir hata düzeyleri göstererek yaş tayininde destekleyici yapılar olarak değerlendirilebilir. Buna karşılık, lapillus ve operkulum daha düşük uyum ve daha yüksek hata oranları sergilediğinden bu yapıların kullanımında dikkatli olunmalıdır. Elde edilen bulgular, bu rezervuar ekosistemindeki sazan populasyonunda yaş tayini için en güvenilir kalsifiye yapının omurlar olduğunu göstermektedir.
Comparative Reliability of Bony Structures for Age Determination in Common Carp (Cyprinus carpio L., 1758) from a Reservoir Ecosystem
Keywords: Cyprinus carpio; yaş tayini; otolit; omur; Sıddıklı Baraj Gölü