KUR'ÂN-I KERÎM ÖZELİNDE LÂM HARFİNİN ARAP DİLİ VE GRAMERİNDEKİ YERİ - SEYİS, ERGÜL (Fırat Üniveristesi, 2018)
"Kur'ân-ı Kerîm Özelinde Lâm Harfinin Arap Dili ve Gramerindeki Yeri" isimli bu araştırmamızda Arap alfabesi harflerinden lâm ayrıntılı olarak ele alınıp incelenmiştir. Kur'ân-ı Kerîm'de lâm harfinin sıklıkla farklı görev ve mânalarda kullanılması bizim bu çalışmayı yapmamızda etkili olmuştur. Lâmla ilgili yaptığımız bu araştırmada Kur'ân-ı Kerîm ile ilk dönemden itibaren günümüze kadar yazılan Arap dili ve edebiyatıyla ilgili ulaşabildiğimiz eserlerden istifade edilmiştir. Bu kaynaklarda lâmla ilgili yer alan bilgi ve misâller tespit edilmiştir. Yapılan bu çalışmanın sonucunda lâm giriş, iki bölüm ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Giriş kısmında; araştırmanın konusu, planı, yöntemi ve kaynaklarından bahsedilmiştir. Ardından da Arap dilinde harf ve edatlar hakkında bilgi verilmiştir. Birinci bölümde, 'Kur'ân-ı Kerîm Özelinde Âmil Olan Lâmlar' ana başlığı altında, adı geçen lâm harfleri geniş bir şekilde ele alınıp incelenmiştir. Bunların her birinin Kur'ân-ı Kerîm'de bulundukları gramatik konumları ve bu harflerin sâhip oldukları mâna zenginlikleri detaylı bir şekilde ele alınmıştır. İkinci bölümde; 'Kur'ân-ı Kerîm Özelinde Âmil Olmayan Lâmlar' ana başlığı altında, adı geçen lâm harfleri etraflıca ele alınarak incelenmiştir. Akabinde Kur'ân-ı Kerîm'de bulundukları gramatik konumları ve bu harflerin kullanıldığı mânalar kapsamlı bir şekilde gösterilmiştir. Her iki bölümde de Kur'ân-ı Kerîm'den misâller verilirken müellif ve müfessirlerin konu hakkındaki görüşlerine sıkça yer verilmiştir. Sonuç başlığında ise, çalışma boyunca tespit edilen bazı önemli hususlara yer verilmiştir.

The Arabic alphabet has been elaborated and examined in detail in this research titled The Place of the Lam Letter in the Arabic Language and Grammar for the Qur'an (Koran). The Lam letter of Arabic alphabet has been elaborated and examined in detail. The often use of the Lam letters in the Qur'an in different tasks and meanings influences our work. In this research we have made about Lam, the Qur'an has been exploited from the hadith sources and from what we can reach about in the Arabic language and literature which is written up to the day from the first period. In these sources, information and examples related to Lam have been identified. As a result of this work, the Lam consists of an introduction, two chapters and a result section. In the introductory charter; the subject, plan, method and resource of the research are mentioned. Then Arabic letter and prepositions are informed. In the first chapter, under the headings of 'The immaculate Lam letters in Specificity of the Qur'an', mentioned Roman letters have been extensively studied. The grammatical positions of each of these in the Qur'an, and the richness of the words they possess, have been dealt with in detail. In the second chapter; Under the main heading of "Non-Immaculate (Asymptotic) Lam's for the Qur'an" mentioned are studied extensively. In the following, the grammatical positions of the Qur'an and the meanings in which these letters are used are shown in a comprehensive manner. While the examples from the Qur'an are given in both sections, the views of the authors and representatives about the subject are given frequently. In the conclusion heading, some important points identified throughout the study are included.
The place of the lam letter in the Arabic language and grammar for the Qur'an (Koran)
Keywords: Din; Doğu Dilleri ve Edebiyatı