The relationship between job satisfaction and organizational commitment: A study on elementary schools - Demirtaş, Zülfü (My University, 2015)
Araştırmada açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri yapılan İş Doyumu Ölçeği ve Örgütsel Bağlılık Ölçeği kullanılmıştır. Katılımcıların iş doyumu ve örgütsel bağlılıkları yüksek düzeydedir. İş doyumu ile ilgili olarak katılımcı algıları arasında cinsiyet, kıdem, yaş, statü ve branş değişkenlerinde anlamlı farklılıklar bulunmamaktadır. Örgütsel bağlılık algıları arasında cinsiyet, kıdem ve yaşa göre anlamlı farklılıklar olmamasına rağmen; yöneticiler öğretmenlerden, sınıf öğretmenleri branş öğretmenlerinden daha yüksek örgütsel bağlılığa sahiptirler. İş doyumu ile örgütsel bağlılık arasında pozitif yönlü ve anlamlı bir ilişki vardır. Bu ilişkide değişkenlerden herhangi birisi diğerinin nedeni ya da sonucu değildir. İş doyumu ve örgütsel bağlılık birbirlerini karşılıklı olarak etkilemektedir.
Keywords: Eğitim; Eğitim Araştırmaları