Aile Çatışmasının Lise Öğrencilerinde İnternet Oyun Bağımlılığı, İnsomnia ve Depresyonla İlişkisi Nedir? - Akat, Muhammed (Fırat University, 2026)
Aile ortamı, ergenlerin ruh sağlığının temel belirleyicisidir. Destekleyici ve uyumlu bir aile ortamı ergenlerin ruh sağlığını desteklerken, çatışmalı bir aile ortamı ergenlerin ruh sağlığı için bir risk faktörüdür. Dolayısıyla, ergenlerin büyüdüğü aile ortamı ile depresif belirtileri arasındaki ilişkiyi anlamak büyük önem taşımaktadır. Ancak, aile ortamı ve depresyon arasındaki ilişkiyi etkileyen psikolojik faktörler de vardır. Bu çalışmada, ergenlerde depresyon ve aile çatışması arasındaki ilişkide internet oyun bağımlılığı ve uykusuzluğun seri aracılığı incelenmiştir. Katılımcılar Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği, Bergen Uykusuzluk Ölçeği ve Aile Çatışması Ölçeği'ni doldurmuştur. Çalışma örneklemi 14-18 yaşları arasındaki 408 lise öğrencisinden oluşmuştur. Sonuçlar, internet oyun bağımlılığının aile çatışması ve depresyon arasındaki ilişkide aracılık rolünün anlamlı olduğunu göstermiştir. Sonuçlar ayrıca, uykusuzluğun aile çatışması ve depresyon arasındaki ilişkide aracılık rolünün anlamlı olduğunu göstermiştir. Son olarak, internet oyun bağımlılığı ve uykusuzluğun aile çatışması ve depresyon arasındaki ilişkide seri aracılığının anlamlı olduğu bulunmuştur. Bu sonuçlar aile içi çatışma, oyun bağımlılığı ve uykusuzluğun ergenlerde depresyon için risk faktörü olduğunu göstermektedir.

Family environment is a key determinant of adolescents’ mental health. While a supportive and cohesive family environment supports the mental health of adolescents, a conflicting family environment is a risk factor for their mental health of adolescents. Accordingly, understanding the association between the family environment in which adolescents grow and their depressive symptoms holds significant importance. However, there are psychological factors that affect the relationship between family environment and depression.This study examined the serial mediation of internet game addiction and insomnia in the relationship between depression and family conflict in adolescents. Participants completed the Digital Game Addiction Scale, Bergen Insomnia Scale, and Family Conflict Scale. The study sample consisted of 408 high school students aged between 14 and 18. The results showed that the mediating role of internet game addiction in the relationship between family conflict and depression was significant. The results also showed that the mediating role of insomnia in the relationship between family conflict and depression was significant. Finally, the serial mediation of internet game addiction and insomnia in the relationship between family conflict and depression was found to be significant. These results show that family conflict, game addiction, and insomnia are risk factors for depression in adolescents.
How Does the Family Conflict Relate to Internet Gaming Addiction, Insomnia, and Depression Among High School Students?
Keywords: Educational Psychology; Eğitim Psikolojisi