İSKEMİK PRİAPİZM PATOFİZYOLOJİSİNDE İKİNCİ YOLAKLAR VE TEDAVİ ALTERNATİFLERİ - KARAKEÇİ, AHMET (Fırat Üniveristesi, 2011)
Priapizm, cinsel uyarı olmaksızın uzamış istenmeyen ereksiyon halidir. Priapizmin penil arter kan akımına bağlı olarak iskemik, non iskemik ve tekrarlayan olmak üzere üç tipi vardır. İskemik priapizm hızlı ve doğru yaklaşım gerektiren gerçek ürolojik bir acildir. Hastaları erektil disfonksiyondan korumak için ürolog böyle bir acil durumda nasıl davranacağını bilmelidir. Bu çalışmada iskemik priapizmin erken tedavisi için uygulanacak tedavi yöntemlerini araştırmayı hedefledik ve endotelin reseptör blokeri olan Bosentan, adenozin reseptör blokeri ve nonselektif fosfodiesteraz enzim inhibitörü olan olan Teofilin ve Hem oksijenaz- 1 inhibitörü olan Zn Protoporfirin'i priapizm tedavisinde sıçan modellerinde değerlendirdik.Çalışmaya dahil edilen 24 adet erişkin Sprague-Dawley sıçan 4 eşit gruba ayrıldı. Bütün sıçanlarda vakum yöntemi ile ereksiyon oluşturuldu ve bütün gruplarda 4 saat boyunca ereksiyon devamlılığı sağlanarak priapizm geliştirildi. Daha sonra ikinci gruba Bosentan, üçüncü gruba Teofilin, Dördüncü gruba ise Zn Protoporfirin verilip 6 saat sonra tüm gruplar dekapite edildi. Tüm gruplardaki kavernöz doku örneklerinde Western Blot yöntemi ile ET-1, ADA, HO-1 düzeyleri değerlendirildi. Yine tüm gruplardaki kavernozal doku örneklerinde Tunel yöntemi ile apoptozis indeksi değerlendirildi.Bu çalışmamızda sonuç olarak ikinci grupta ET-1 düzeyi ve apoptozis indeksi, üçüncü grupta ADA düzeyi ve apoptozis indeksi, dördüncü grupta ise HO-1 düzeyi ve apoptozis indeksi kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı ölçüde azalmış olarak saptandı.Priapizmde gelişen apoptozisin; Bosentan, Teofilin, Zn Protoporfirin ile engellenmesi erektil fonksiyonun korunması konusunda gelecek vaad etmektedir.Anahtar Kelimeler: Bosentan, İskemik priapizm, Teofilin, Zn protoporfirin

Priapism is described as the extended unpreferred erection status without any sexual stimulus. There are three types of priapism which are classified as ischemic, non ischemic and recurrent priapism depending on the blood flow of the penile artery. Ischemic priapism is a real urological emergency which require urgent and appropriate approach. In order to prevent any erectile dysfunction, the urologist should know how to manage such an urgent case. In this study, we aimed to evaluate the early therapeutic alternatives such as Bosentan an endotelin receptor blocker, theophylline an adenosin receptor blocker and a non-selective phosphodiesterase enzyme inhibitor and Zn Protoporphyrin a heme oxygenase-1 inhibitor for the therapy of ischemic priapism in the rat models.Twentyfour Sprague-Dawley rats were included into the study and they are divided into 4 equal groups. Erection was provided by vacuum constriction method and it was maintained for 4 hours for achieving the priapism in all groups. Then, Group 1 included controls, group 2 received Bosentan i.p. , group 3 received Theophylline i.p. , group 4 received zinc Protoporphyrin i.p. . Six rats from each group were killed after 6 hour of drug administration. Then ET-1, ADA, HO-1 enzymatic activity and apoptosis index in the cavernous tissues were estimated.Cavernous tissue ET-1, ADA, HO-1 levels and apoptosis index decreased significantly in Bosentan, Theophylline, zinc Protoporphyrin treated rats compared to the controls.Inhibition of priapism induced apoptosis with Bosentan, Theophylline, zinc Protoporphyrin seems promising on preserving erectile function.Key Words: Bosentan, Ischemic priapism, Theophylline, Zn Protoporphyrin
Second pathways ın the pathophysıology of ıschemıc prıapısm and treatment alternatıves
Keywords: Üroloji