ELEKTRONİK PORTFOLYO ÖĞRETİM SÜRECİNİN ÖĞRENEN TUTUMLARINA VE ÖĞRENME ALGILARINA ETKİSİ - DEMİRLİ, CİHAD (Fırat Üniveristesi, 2007)
AraştırmanınÂ genelÂ amacı,Â eâ€ portfolyoÂ öğretimÂ sürecininÂ öğrenenlerinÂ tutumlarıÂ veÂ algılarıÂ üzerineÂ etkisiniÂ belirlemektir.Â BuÂ genelÂ amaçÂ doğrultusunda,Â 2004-2005Â öğretimÂ yılıÂ güzÂ yarıyılında,Â FıratÂ ÜniversitesiÂ TeknikÂ EğitimÂ FakültesiÂ ElektronikÂ veÂ BilgisayarÂ EğitimiÂ BölümüÂ ElektronikÂ ÖğretmenliğiÂ veÂ BilgisayarÂ Öğretmenliği,Â birinciÂ veÂ ikinciÂ öğretimÂ programlarıÂ ikinciÂ sınıflarındaÂ birÂ araştırmaÂ yapılmıştır.Â Araştırmada,Â nitelÂ araştırmaÂ süreciÂ yürütülmüştür.Â AraştırmanınÂ çalışmaÂ grubunuÂ 33Â öğrenciÂ oluşturmuştur.Â AraştırmaÂ kapsamında,Â ÖğretimÂ PlanlamaÂ veÂ DeğerlendirmeÂ dersinde,Â ?ÖğretimÂ Stratejileri?,Â ?ÖğretimÂ Yöntemleri?Â veÂ ?ÖğretimÂ Teknikleri?Â konularınınÂ öğretimiÂ amacıylaÂ elektronikÂ portfolyoÂ süreciÂ işletilmiştir.Â BuÂ amaçlaÂ birÂ portalÂ geliştirilmiştir.Â SözÂ konusuÂ süreçÂ sonrasında,Â öğrencilerinÂ süreceÂ veÂ öğretimiÂ yapılanÂ konularaÂ yönelikÂ algılarınıÂ veÂ tutumlarınıÂ ortayaÂ çıkarmakÂ amacıyla,Â nitelÂ veriÂ toplamaÂ (görüşme,Â elektronikÂ veriÂ tabanı)Â veÂ bilgisayarÂ destekliÂ nitelÂ veriÂ çözümlemeÂ teknikleriÂ uygulanmıştır.Â AyrıcaÂ bilimselÂ veriÂ toplamadaÂ yöntemÂ çeşitlemesineÂ gidilerekÂ nicelÂ veriÂ toplamaÂ süreciÂ işletilmiştir.Â BuÂ bağlamdaÂ eâ€ portfolyoÂ öğretimÂ sürecineÂ yönelikÂ geliştirilenÂ birÂ tutumÂ ölçeğiÂ önâ€ testÂ veÂ sonâ€ testÂ olarakÂ uygulanmışÂ veÂ eldeÂ edilenÂ verilerinÂ analizleriÂ gerçekleştirilmiştir.Â AraştırmaÂ sonucundaÂ öğrencilerin,Â eâ€ portfolyoÂ öğretimÂ süreciniÂ birçokÂ açıdanÂ arzulananÂ niteliklereÂ sahipÂ birÂ öğretimÂ süreciÂ olarakÂ algıladıklarıÂ veÂ süreceÂ yönelikÂ oldukçaÂ olumluÂ tutumlarÂ geliştirdikleriÂ görülmüştür.Â BununÂ yanındaÂ öğretimiÂ yapılanÂ konularda,Â öğrenenÂ merkezliÂ birÂ tutumaÂ sahipÂ oldukları,Â kavramlarıÂ veÂ aralarındakiÂ ilişkileriÂ derinlemesineÂ veÂ doğruÂ biçimdeÂ anlamlandırdıklarıÂ görülmüştür.Â Ayrıca,Â eâ€ portfolyoÂ öğretimÂ sürecinin;Â öğretimÂ kurumlarınınÂ politikalarıÂ arasındaÂ yeriniÂ alması,Â buÂ kurumlardaÂ -özellikleÂ öğretmenlikÂ mesleğiÂ alanında-Â öğrenimÂ görenÂ öğrencilereÂ yönelikÂ hayataÂ geçirilmesiÂ veÂ buÂ öğrencilereÂ uzmanlardanÂ oluşanÂ danışmanlıkÂ veÂ destekÂ hizmetlerineÂ yerÂ verilmesininÂ gerekliliğiÂ ortayaÂ çıkmıştır.Â AnahtarÂ Kelimeler:Â ElektronikÂ PortfolyoÂ ÖğretimÂ Süreci,Â ÖğretimdeÂ PlanlamaÂ veÂ Değerlendirme,Â NitelÂ Araştırma,Â ÖğrenenÂ Tutumu,Â ÖğrenmeÂ Algısı.Â Â

TheÂ mainÂ aimÂ ofÂ theÂ researchÂ isÂ toÂ determineÂ theÂ effectsÂ ofÂ electronicÂ portfolioÂ processÂ onÂ learners?Â attitudesÂ andÂ learningÂ perceptionsÂ inÂ InstructionalÂ PlanningÂ andÂ EvaluationÂ course.Â Â InÂ theÂ contextÂ ofÂ theÂ mainÂ aimÂ aÂ researchÂ wasÂ conductedÂ takingÂ intoÂ considerationÂ theÂ secondÂ year,Â dayÂ andÂ nightÂ studentsÂ inÂ theÂ DepartmentÂ ofÂ ComputerÂ andÂ ElectronicsÂ EducationÂ ofÂ TechnicalÂ EducationÂ FacultyÂ atÂ FiratÂ University,Â inÂ theÂ FallÂ TermÂ ofÂ 2004â€ 2005Â instructionalÂ year.Â InÂ thisÂ research,Â qualitativeÂ researchÂ designÂ hasÂ beenÂ used.Â TheÂ studyÂ groupÂ ofÂ theÂ researchÂ comprisesÂ 33Â students.Â AnÂ electronicÂ portfolioÂ processÂ hasÂ beenÂ appliedÂ toÂ teachingÂ subjectsÂ includingÂ ?InstructionalÂ Strategies?,Â ?TeachingÂ MethodsÂ andÂ Techniques?Â inÂ theÂ InstructionalÂ PlanningÂ andÂ EvaluationÂ course.Â Hence,Â aÂ portalÂ hasÂ beenÂ designed.Â DuringÂ researchÂ process,Â theÂ dataÂ wereÂ collectedÂ throughÂ qualitativeÂ dataÂ collectionÂ makingÂ useÂ ofÂ interviewsÂ andÂ electronicÂ databases.Â InÂ theÂ contextÂ ofÂ scientificÂ dataÂ collection,Â aÂ methodÂ triangulationÂ wasÂ realized,Â andÂ so,Â aÂ quantitativeÂ dataÂ collectionÂ wasÂ usedÂ byÂ distributingÂ preÂ testâ€ Â postÂ testÂ attitudeÂ questionnaire.Â TheÂ obtainedÂ resultÂ revealedÂ thatÂ electronicÂ portfolioÂ processÂ wasÂ perceivedÂ asÂ aÂ desiredÂ teachingÂ process;Â andÂ theÂ studentsÂ developedÂ positiveÂ attitudesÂ towardsÂ thisÂ process.Â AnotherÂ pointÂ isÂ thatÂ theÂ studentsÂ indicatedÂ aÂ learnerâ€ centeredÂ attitudeÂ onÂ theÂ thoughtÂ subjectsÂ andÂ theyÂ comprehendedÂ theÂ conceptsÂ andÂ theirÂ relationsÂ correctlyÂ andÂ profoundly.Â InÂ additionÂ toÂ this,Â basedÂ onÂ theÂ researchÂ results,Â itÂ isÂ recommendedÂ thatÂ eâ€ portfolioÂ processÂ shouldÂ beÂ givenÂ placeÂ inÂ theÂ politicsÂ ofÂ educationÂ institutions;Â eâ€ portfolioÂ processÂ shouldÂ beÂ vitalizedÂ inÂ thoseÂ institutions,Â especiallyÂ forÂ theÂ studentsÂ whoÂ educatedÂ onÂ teachingÂ profession;Â andÂ someÂ consultativeÂ andÂ supportiveÂ servicesÂ shouldÂ beÂ givenÂ byÂ theÂ specialistsÂ toÂ thoseÂ students.Â Â Â KeyÂ Words:Â ElectronicÂ PortfolioÂ Process,Â InstructionalÂ PlanningÂ andÂ Evaluation,Â QualitativeÂ Research,Â Learners?Â Attitude,Â LearningÂ PerceptionÂ Â
The effect of electronic portfolio process on learners' attitudes and learning perceptions
Keywords: Eğitim ve Öğretim