STATCOM İLE GÜÇ AKIŞ KONTROLÜ - ÇÖTELİ, RESUL (Fırat Üniveristesi, 2006)
Güç sistemlerinin kompanzasyonunun güç elektroniği tabanlı aygıtlar ile yapılması halindegüç sistemi tam ve esnek bir şekilde kontrol edilebilir. Bu aygıtların çoğu güç sistemlerinde dinamikkompanzasyon, kararlılığın iyileştirilmesi ve güç akışının kontrolü için kullanılmaktadır. Reaktif güçkompanzasyonu için kullanılan güç elektroniği aygıtlarından biri gerilim beslemeli dönüştürücülerdir(GBD). Bir güç sistemine paralel bir GBD bağlandığı zaman bu statik senkron kompanzatör olarakadlandırılır.Bu tez çalışmasında, bir iletim hattındaki güç akışının kontrolü için, MATLAB-SIMULINKToolbox 'ı kullanılarak dönüştürücü tabanlı FACTS aygıtı olan STATCOM 'un (Statik SenkronKompanzatör) bilgisayar benzetimi yapılmıştır. Benzetim programında STATCOM uygulamalarındaen yaygın kullanılan dönüştürücü tipi olan GBD tercih edilmiştir. DGM tekniği harmonik içeriğiniazalttığı ve ara yüz manyetik devresini daha basitleştirdiği için STATCOM 'un kontrolünde bir DGMtekniği olan sinüzoidal DGM (SDGM) kullanılmıştır. STATCOM 'un dinamik cevabı, referans reaktifakım değeri tam indüktiften tam kapasitife ve STATCOM 'un bağlı bulunduğu baranın gerilim değerideğiştirilerek gözlemlenmiştir. Ayrıca bir dağıtım STATCOM 'u ile (D-STATCOM) yükkompanzasyonu yapılmış ve geleneksel STATCOM ile DGM-STATCOM arasındaki kontrol farkınıdaha iyi görebilmek için geleneksel STATCOM 'la ilgili benzetim sonuçlarına da yer verilmiştir.Bilgisayar benzetim programının sonuçları STATCOM 'un beklenmeyen ani değişikliklere bile çokhızlı bir şekilde cevap verdiğini göstermektedir.

An electric power system can control completely and flexibility if reactive powercompensation is fulfilled through power electronic based devices. A number of power electronicsdevices have been used for dynamic compensation, improving system stability and power flow.Voltage source converter (VSC) is one of the power electronic devices that used for reactivecompensation. A converter which is connected in shunt to the power system is called as staticsynchronous compensator (STATCOM).In this study, a computer simulation of STATCOM which is FACTS devices based onconverter for power flow in transmission line is carried out by using MATLAB SIMULINKTOOLBOX. In computer simulation, we preferred VSC because it is widely used in literature. We alsoused sinusoidal PWM (SPWM) technique which is known as one of the PWM technique. BecausePWM technique provides lower harmonic content and allows simplification of the interface magnetics.The dynamic response of STATCOM was observed by chancing reference reactive current from fullinductive to full capacitive and modifying the voltage of bus which STATCOM is coupled. In additionto these simulation results load compensation was done by a distribution STATCOM (D-STATCOM)and results of traditional STATCOM was presented to show difference between PWM-STATCOMand traditional STATCOM. The computer simulation results show that STATCOM have fast responseability for any change in the power system.
Controlling of power flow using STATCOM
Keywords: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği