SOĞUK SAVAŞIN BAŞLARINDA TÜRKİYE’DE ANTİ-KOMÜNİZM ETKİSİNDE MİLLİYETÇİLİK VE DİN - Çelik, Ahmet (My University, 2020)
Milliyetçilik, cumhuriyetin kuruluş yıllarında, devletin ulusal toplum meydana getirmek için kullandığıbir ideoloji olmuş, siyasetten ekonomiye, sosyal yapıdan kültüre çoğu alanda etkisini göstermiş, devletpolitikalarına yön vermiştir. Buna karşılık din, oluşturulmak istenen modern topluma karşılık, OsmanlıDevleti’ni ve saltanatı çağrıştırması nedeniyle geri planda kalmıştır.İkinci Dünya Savaşı sonrasında ortaya çıkan, temelinde ekonomik ve ideolojik mücadele olan SoğukSavaş süreci başlamış, dünya iki kutba ayrılmıştır. ABD ve SSCB’nin başını çektiği bu mücadelede, neredeysedünyanın tamamı, her alanda etkilenmiştir. Türkiye de Soğuk Savaş sürecinden doğrudan etkilenen ülkelerarasındadır. Özellikle Sovyet korkusu, diğer deyişle Anti-Komünizm, Türkiye’nin siyasi, ekonomik ve hattasosyo-kültürel politikalarına yön vermiştir. Bu etki Türkiye’deki milliyetçilik ve din alanlarında da kendinigöstermiş, Soğuk Savaş öncesi durumdan tamamen farklı bir hal almıştır.Çalışmamızda; Soğuk Savaş’ın ilk yıllarında, İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesinden sonraki ilk beşyıl, Türkiye’de Anti-Komünizm etkisiyle milliyetçilik ideoloji ve din anlayışının nasıl şekillendiği ve bu ikiolgunun bu etkiye göre ilişkisinin yeniden nasıl düzenlendiği ele alınmıştır. Cumhuriyetin ilk yıllarındabirbirine yakın durmayan din ve milliyetçiliğin, anti-komünizm etkisiyle ittifak haline gelmesi incelenmiştir.
Keywords: Din Bilimi; Siyasi Bilimler; Sosyoloji