SON DÖNEM BÖBREK YETMEZLİĞİ HASTALARINDA ISTHMİN-1 DÜZEYLERİNİN ARAŞTIRILMASI - ARPAĞ, MİRAÇ (Fırat Üniveristesi, 2026)
Kronik inflamasyon, son dönem böbrek yetmezliği (SDBY) hastalarında sık görülmekte olup kardiyovasküler hastalıklar ve malnütrisyon ile bağlantılıdır. İnflamasyon, malnütrisyon ve ateroskleroz döngüsünün baskılanmasının hemodiyaliz (HD) hastalarında morbidite ve mortaliteyi iyileştirebileceği bildirilmektedir. Isthmin-1 (ISM-1), glukoz, lipid ve protein metabolizmasında rol oynayan bir adipokindir ve immün yanıt ile anjiyogenez süreçlerinde görev almaktadır. Glomerüler hastalıklarda podositlerde ISM-1 ekspresyonunun arttığı ve bu artışın proteinüri ile ilişkili olduğu bildirilmiştir. Bununla birlikte, SDBY ve HD hastalarında serum ISM-1 düzeyleri ile klinik parametreler arasındaki ilişki yeterince araştırılmamıştır. Bu çalışmada, SDBY hastalarında serum ISM-1 düzeylerinin değerlendirilmesi ve ISM-1'in inflamasyon, malnütrisyon ve aterojenik parametrelerle olan ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya 40 HD hastası ve 40 sağlıklı kontrol dahil edildi. HD grubunda diyaliz öncesi ve sonrası, kontrol grubunda ise tek seferlik serum ISM-1 düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçüldü. Her iki grup arasında C-reaktif protein (CRP), CRP/albumin oranı, aterojenik indeks (AIP), Subjective Global Değerlendirme–7P (SGD-7P) ölçeği ve biyokimyasal parametreler karşılaştırıldı. Serum ISM-1 düzeyleri HD hastalarında kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek saptandı (p=0.001; p<0.05). HD grubunda diyaliz sonrası serum ISM-1 düzeyleri, diyaliz öncesine göre anlamlı olarak daha düşük saptandı (p=0.025; p<0.05). Serum ISM-1 düzeyleri ile inflamasyon belirteçleri, beslenme parametreleri ve aterojenik indeks arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmadı (p>0.05). Çalışma bulguları ISM-1'in metabolizma ve klirensinde böbreklerin rolü olabileceğini düşündürmektedir. ROC analiz sonuçları, serum ISM-1 düzeylerinin SDBY hastalarında HD sürecinin izlenmesinde potansiyel bir biyobelirteç olabileceğine işaret etmektedir. Bu sonucu desteklemek için daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.

Chronic inflammation is commonly observed in patients with end-stage renal disease (ESRD) and is associated with cardiovascular diseases and malnutrition. Suppression of the cycle of inflammation, malnutrition, and atherosclerosis may improve survival in hemodialysis (HD) patients. Isthmin-1 (ISM-1) is an adipokine that influences glucose, lipid, and protein metabolism. It plays a role in immune response and angiogenesis processes. Increased expression of ISM-1 in podocytes has been detected in glomerular diseases and has been found to be associated with proteinuria. This study aimed to investigate serum ISM-1 levels and the relationship between ISM-1 and inflammatory, malnutrition, and atherogenic parameters in patients with ESRD. A total of 40 HD patients and 40 healthy controls were included in the study. Serum ISM-1 levels were measured using the ELISA method in both pre- and post-dialysis samples from the HD group and compared with the control group. Correlations between serum ISM-1 levels and CRP, CRP/albumin ratio, AIP index, SDG-7P scale scores, and biochemical parameters were analyzed. Our results showed that serum ISM-1 levels were significantly higher in HD patients compared to the control group (p:0.001; p<0.05). In the HD group, post-dialysis serum ISM-1 levels were significantly lower than pre-dialysis levels (p:0.025; p<0.05). However, no statistically significant relationship was found between serum ISM-1 levels and inflammatory, nutritional, or atherogenic parameters (p>0.05). These findings suggest that the kidneys may play a role in the metabolism and clearance of ISM-1. ROC analysis results indicate that serum ISM-1 levels may serve as a potential biomarker in ESRD patients undergoing hemodialysis. Further studies are required to confirm these results.
Investigation of Isthmin-1 levels in patients with end-stage renal disease
Keywords: İç Hastalıkları