SALDIRGANLIĞIN PSİKOLOJİK-KÜLTÜREL BOYUTU VE VANDALİZM - Özen, Yener; Gülaçtı, Fikret; Çıkılı, Yahya (Fırat University, 2004)
Tahripçilik kamu mallarına ya da bireyin tanımadığı kişilere ait mallara yönelik saldırganlıktır. Değişik görünümler alabilen tahripçilik çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilir. Tahripçiliğin nedenlerinden birinin tahripçinin bazı kişilik özellikleri ve güdüleri olduğu, diğer bir nedenin de çevrenin bazı özelliklerinin olduğu öne sürülmektedir. Tahripçiliğin açıklanmasında, bireyin algılanan adalet düzeyi ve algılanan denetim düzeyi belirleyici rol oynuyor gibi görünmektedir.