FARKLI KLASMANLARDAKİ FUTBOL HAKEMLERİNİN ODAKLANMIŞ DİKKAT BECERİLERİ İLE REAKSİYON SÜRELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI - DEMİR, MEHMET BURAK (Fırat Üniveristesi, 2015)
Bu çalışma Türkiye'de farklı klasmanlarda görev yapan futbol hakemlerinin odaklanmış dikkat becerileri ile reaksiyon sürelerinin karşılaştırılması ve demografik bilgilerin belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, 2014-2015 Futbol Sezonunda Türkiye Futbol Federasyonuna bağlı PTT 1. Lig, Spor Toto 2. Lig, Spor Toto 3. Lig ve Bölgesel Amatör Liglerde görev yapan Futbol hakemlerinden Ulusal Hakem, Ulusal Yardımcı Hakem, Bölgesel Hakem ve Bölgesel Yardımcı Hakem klasmanlarında bulunan 1286 futbol hakemi oluşturmaktadır. Çalışmamıza katılan ve rastgele yöntemle seçilmiş 121 futbol hakemi örneklem olarak araştırma desenini oluşturmuştur. Araştırmada geçerlik ve güvenirliği önceden yapılmış odaklanmış dikkat seviyelerinin ölçümünde altın standart olarak kabul edilen ve TÜBİTAK' ın onayladığı "Stroop Testi TBAG Formu" kullanılmıştır. Reaksiyon sürelerinin ölçümünde ise New Test Reaction Timer kullanılmıştır. Stroop testi ölçeğinin güvenilirlik katsayısı 0.98 olarak bulunmuştur. Sonuçlar SPSS 22,0 paket programı aracılığıyla analiz edilip sonuçlar yorumlanmıştır. Elde edilen verilerin analizinde frekans, yüzde analizi, ikiden fazla grupların karşılaştırılmasında One Way Anova ve gruplar arası farklılıkların belirlenmesinde Post Hoc Tukey testi kullanılmıştır. Değişkenler arası ilişkilerin incelenmesinde Pearson's korelasyon testi yapılmıştır. Araştırma sonunda hakemlerin, farklı renkte basılmış renk isimlerini okuma düzeltme sayısı ile ses sol el reaksiyon süresi ( r = -,197 ve p<0,05) ile, farklı renkli basılmış nötr kelimeleri söyleme hızları ile ışık sol el reaksiyon süresi arasında negatif yönde ve anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur (r= -,237 ve p<0,01). Ayrıca hakemlerin renkli basılmış nötr kelimeleri düzeltme sayısı ile ışık sağ el reaksiyon süreleri arasında ve hakemlerin farklı renkte basılmış renkleri söyleme hızları ile ses sağ el reaksiyon süreleri arasında pozitif yönde ve anlamlı bir ilişki olduğu bulunmuştur (r=184 ve p<0,05).

This study has been made to determine the demographic knowledge and the comparison of the focused attention skills and reaction durations of football referees working in different classificatons in Turkey. The cosmos of the study consists of 1286 national referees, national assistant referees, local referees, and local assistant referees who have worked for PTT 1st League, Sport Toto 2nd League, Sport Toto 3rd League, and Local Amateur Leagues in 2014-2015 Footbal Season. 121 football referees who have been chosen arbitrarily and have taken part in our study have formed the research pattern as samples. In the research "Stroop Test TBAG Form" approved by TUBİTAK and accepted as a standard for measuring attention levels was used in measuring focussed attention levels which is analyzed in validity and confidence. New Test Reaction Timer was used for measuring the reaction durations. Stroop test confidency coefficent is 0,98. Collected data was analized and interpreted with SPSS 22,0. In analizing the collected data, frequency, percantage analyze, one way Anova for 3 and more groups, were used. PHT was used in order to to analyze the differences between the groups. Correlation was made in order to analyze the relations of variances. At the end of the research, regarding to referees' focussed attention level and the duration of reactions, there is a significant and negative relation between the number of correcting and reading the color names printed in different colors and duration and sound left-handed reaction.(r = -,197 and p<0,05) and also speaking the speed neutral words printed in different colors and duration of light left-handed reaction (r= -,237 and p<0,01) In addition it is stated that there is a significant relation between the referees' correction the number of neutral words printed colored and duration of light right-handed reaction. Also there is a relation between the referees' talking speed of colors printed in different colors and the duration of sound right-handed reaction.
The comparison of reaction times and the ability of focusing attention of football referee at the different divisions.
Keywords: Spor