Türkiye'de Muş Alparslan Tarım İşletmesi'nde yetiştirilen Esmer ırkı ineklerin süt verim özellikleri üzerine bazı çevre faktörlerinin etkileri - Seker, Ibrahim; Tasalı, Hasan; Bayraktar, Metin; Saatcı, Mustafa; Tilki, Muammer (My University, 2009)
Bu çalışma, Muş Alparslan Tarım İşletmesi’nde yetiştirilen Esmer ırkı ineklerin laktasyon süreleri ve süt verim özellikleri üzerine bazı çevre faktörlerinin etkilerini tespit etmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, 282 baş ineğin 1989-2004 yıllarına ait toplam 768 adet laktasyon kaydından yararlanılmıştır. Araştırmada, Esmer ırkı ineklerin gerçek süt verimi, 305 günlük süt verimi ve laktasyon süresine ait ortalamalar sırasıyla 4002.44±42.41 kg, 3892.59±37.34 kg ve 300.51±1.86 gün olarak belirlenmiştir. Gerçek süt verimi, 305 günlük süt verimi üzerine yıl ve laktasyon sayısı ve mevsimin etkisi istatistikî olarak önemli (P<0.05, P<0.01) bulunmuştur. Yine, laktasyon süresi üzerine yıl ve laktasyon sayısının etkisi istatistikî olarak önemli (P<0.01) olmuştur.
Keywords: Doğu Anadolu Bölgesi; Amerikan Esmer Irkı; laktasyon; çevresel faktörler; sığır ırkları; süt üretimi; Muş (şehir)