EŞİKLİ VE BASAMAK TİPLİ DOLUSAVAKLARDA AKIM VE ENERJİ SÖNÜMLENMESİNİN İNCELENMESİ - TUNA, MUHAMMED CİHAT (Fırat Üniveristesi, 2004)
Yüksek Lisans Tezi EŞİKLİ VE BASAMAK TİPLİ DOLUSAVAKLARDA AKIM VE ENERJİ SÖNÜMLENMESİNİN İNCELENMESİ Muhammed Cihat TUNA Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü înşaat Mühendisliği Anabilim Dalı 2004, Sayfa: 79 Basamaklı dolusavaklar, silindirle sıkıştırılmış beton (RCC) barajların inşa tekniklerindeki ilerlemeler sayesinde son yirmi yılda oldukça popüler olmuştur. Basamaklı dolusavaklar, bir ağırlık RCC barajın mansap yüzüne oldukça ekonomik bir şekilde yerleştirilebilmektedir. Bu dolusavaklarm, diğer bir yaygın uygulaması da dolgu barajlarda taşkın dolusavağı olarak da kullanılmasıdır. Basamaklı dolusavaklarm avantajlarını; kolay inşa edilebilmeleri, kavitasyon riskini azaltması ve boşaltım kanalı boyunca enerjinin büyük bir kısmının sönümlenmesinden dolayı mansap kısımdaki düşüm yatağının boyutlarını önemli ölçüde azaltması olarak saymak mümkündür. Bu çalışmanın amacı; eşikli basamaklı dolusavaklarm enerji sönümleme oranlarını tespit etmek ve eşikli basamaklı dolusavaklarm hidrolik karakteristiklerini belirlemektir. Bu çalışma altı bölümden ibarettir; Birinci bölümde, giriş kısmı sunulmuş, çalışmanın amacı ve kapsamı açıklanmıştır. İkinci bölümde, literatür özeti sunulmuştur. Üçüncü bölümde, basamaklı dolusavaklarm hidroliği detaylı bir şekilde verilmiştir. Dördüncü bölümde, deney düzeneği anlatılmıştır. Beşinci bölümde, deneylerin yapılışı anlatılmış, elde edilen sonuçlara ait grafikler çizilerek, yorumlanmış ve tartışılmıştır Basamaklı dolusavaklarm klasik savaklara göre daha fazla enerji sönümledikleri sonucuna varılmıştır. Eşikli basamaklar enerji kırmak bakımından en iyi sonucu vermiştir. Anahtar Kelimeler: Basamaklı dolusavaklar, Sıçramalı akım, Nap akımı, Geçiş akımı, Enerji sönümleme, RCC, Eşik
An investigation of flow and energy dissipation for stepped spillways with end sill
Keywords: İnşaat Mühendisliği; Civil Engineering