SİYASET- DİN İLİŞKİSİ BAĞLAMINDA BAZI DİNÎ KAVRAMLARDAKİ ANLAM KAYMALARI - Erdoğan, İsmail (Türk Akademisi Siyasi Sosyal Stratejik Araştırmalar Vakfı, 2011)
Din ile siyasetin her ikisi de insanı çepeçevre saran kurumlardır. Amaçları insanı mutlu etmekolan her iki kurumun temsilcisi olduğunu söyleyenler, aynı zamanda birbiriyle mücadele etmeyide ihmal etmemiştir. Bu mücadele bir tür üstünlük göstergesi olarak kendini göstermektedir.Bunun neticesi olarak da siyasetin etkisiyle, dinî kavramlarda birçok anlam kaymasının yaşandığını görmekteyiz. Günümüzde İslam dinine ait kavramdaki bu anlam kayması neredeyse İslam’ıbaşkalaştıracak bir boyuta doğru yükselmektedir. Bu çalışmada bazı örnekler verilerek siyasetinetkisiyle İslam’ın temel prensiplerindeki anlam kaymaları gösterilmeye çalışılacaktır