TÜRKİYE'DE AFET YÖNETİMİ POLİTİKASININ COĞRAFİ BİLGİ SİSTEMLERİ KAPSAMINDA İNCELENMESİ - OĞUL, ELANUR (Fırat Üniveristesi, 2019)
Coğrafi Bilgi Sistemleri(CBS) bilgi teknolojisinin bir ürünü olarak, afet ve afet yönetiminde artan sorunların çözümü için büyük olanaklar sunmaktadır. Afet yönetiminde CBS kullanılmasının nedeni; yıkımların kontrolü, afetin zarara neden olan sonuçların azaltılmasına, yaşamların ve kaynakların korunmasına yardımcı olmasıdır. Literatür taramasına dayanan bu çalışmada, ilk olarak kavramsal çerçevede afet yönetimi, afet politikası, CBS ele alınmakta, daha sonra Dünya'da ve Türkiye'de afet yönetimi ve politikası, bu konuların tarihsel gelişimi, afet yönetimi hakkında Türkiye'de yapılan hukuki düzenlemeler, afet yönetimi ve CBS ilişkisi, CBS'nin afet yönetimi ile ilgili etik boyutu ortaya konulmakta olup bununla birlikte, Türkiye'de afet yönetimi ve afet politikası için yapılan çalışmalar ilgili kurumların internet sayfaları ve konu ile ilgili yayınladıkları çalışmalar ve raporlar CBS özelinde incelenerek, Türkiye'de afet yönetimi politikası ile ilişkisi irdelenmektedir.

As a product of information technology, Geographic Information Systems(GIS) provides great opportunities for the solution of increasing problems in disaster and disaster management. The reason for using GIS in disaster management; control of demolitions is to help reduce the damaging consequences of disaster and protect lives and resources. Based on the literature in this study, first as a conceptual framework of disaster management, disaster policy, are discussed CBS later in the World and Turkey disaster management and policy, the historical development of these issues, the legal regulations in Turkey about disaster management, disaster management and GIS relationship, GIS is being put forth the ethical dimensions related to disaster management, however, studies related institutions of internet pages and their work published studies and reports for disaster management and disaster policy in Turkey examined the CBS special in Turkey and its relationship with disaster management policy.
Investigation under geographic information system of disaster management policies in Turkey
Keywords: Coğrafya; Çevre Mühendisliği