ATOM TRANSFER RADİKAL POLİMERİZASYON YOLUYLA STİRENİN ALKİL METAKRİLATLAR İLE BLOK KOPOLİMERLERİNİN HAZIRLANMASI - KURT, ADNAN (Fırat Üniveristesi, 2003)
YÜKSEK LİSANS TEZİ ATOM TRANSFER RADİKAL POLİMERİZASYON YOLUYLA STİRENİN ALKÎLMETAKRİLATLAR ÎLE BLOK KOPOLİMERLERİNİN HAZIRLANMASI Adnan KURT Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı 2003, Sayfa: 74 Bu çalışmada, önce Etil 2-Bromasetat başlatıcısı yanında CuBr/2,2'-bipiridin kompleksiyle n-Bütilmetakrilat(BMA) ve Etilmetakrilatın(EMA) atom transfer radikal polimerizasyon (ATRP) yoluyla brom zincir uçlu homopolimerleri sentezlendi. Sentezlenen bu homopolimerler makrobaşlatıcı olarak kullanılarak Stirenin AB türü diblok kopolimerleri [Poli(BMA-b-St), Poli(EMA-b-St)] hazırlandı. Bu diblok kopolimerler tekrar makrobaşlatıcı olarak kullanılarak aynı şartlarda Stirenin ABA türü triblok kopolimerleri[Poli(BMA-b-St-b- BMA) ve Poli(EMA-b-St-b-EMA)] sentezlendi. Diblok ve triblok kopolimerler FT-IR, ^-NMR ve DSC teknikleri ile karakterize edildi. Diblok ve triblok kopolimerlerin molekül ağırlıkları ve molekül ağırlık dağılımları GPC (Gel Permeation Choromatography) tekniği ile belirlendi. Blok kopolimerlerin termal bozunma davranışları Termogravimetri (TG) ve degradasyon sonucu oluşan fraksiyonların alınması amacıyla vakum sistemli özel bir degradasyon sistemiyle araştırıldı. Bunun için blok kopolimerler oda sıcaklığından 500 °C'ye kadar ısıtıldı. Degradasyon ürünleri soğuk halka fraksiyonu(CRF) ve -196 °C'de sıvı azot tuzağında tutulan fraksiyon olmak üzere iki fraksiyonda toplandı. Diblok ve triblok kopolimerlerin bütün fraksiyonları İR, ^-NMR ve GC-MS teknikleriyle araştırıldı. Bu çalışmada n-bütilmetakrilat, etilmetakrilat, stiren, stirenin dimer ve trimer yapılan çoğunluktaki degradasyon ürünlerini oluşturmaktadır. Ayrıca benzen, etil benzen ve toluen diğer en önemli degradasyon ürünleridir. Önemli ürünlerin oluşumunu içeren termal degradasyon mekanizmaları tartışıldı. Anahtar Kelimeler: ATRP, stiren, blok kopolimerizasyon, sentez, termal degradasyon. - < ', i'is. i, -».; %>,

SUMMARY MASTER THESIS PREPARATION OF BLOCK COPOLYMERS OF STYRENE WITH ALKYLMETHACRYLATES BY ATOM TRANSFER RADICAL POLYMERIZATION METHOD Adnan KURT Fırat University Graduate School of Natural and Applied Sciences Depertment of Chemistry 2003, Page: 74 In this study, first, homopolymers with a C-Br-end-group of n-butylmethacrylate(BMA) and ethylmethacrylate(EMA) were synthesized by atom transfer radical polymerization(ATRP) method with CuBr/2,2'-bipiridyne as the catalyst system and ethyl 2-bromoacetate as initiator. AB type diblock copolymers with n-butylmethacrylate and ethylmethacrylate of styrene[Poly(BMA-b- St), Poly(EMA-b~St-b-EMA)] were prepared using synthesized this homopolymers as macronitiators. At the same conditions, ABA type triblock copolymers with n-butylmethacrylate and ethylmethacrylate of styrene[Pory(BMA-b-St-b-BMA) and Poly(EMA-b-St-b-EMA)] were synthesized using above mentioned diblock copolymers as macroinitiators again. Diblock and triblock copolymers were characterized by FT-IR, JH-NMR and DSC (Differential Scanning Calorimetry) techniques. The average molecular weights and molecular weights distributions of diblock and triblock copolymers were obtained by Gel Permeation Chromatography (GPC) technique. The thermal degradation behavior of the block copolymers were studied using thermogravimetry and a special degradation system with a single line vacuum system consisting of a degradation tube with a condenser for product collection and a liquid nitrogen trap(-196 °C). Therefore, block copolymers were heated from ambient temperature to 500 °C. The products of degradation were collected at two different fractions, which are cold ring fraction (CRF) and volatile liquid fraction trapped at -196 °C. The all fractions of diblock and triblock copolymers were investigated by means of IR, XH-NMR and GC-MS techniques. In this study, n- buthylmethacrylate, ethylmethacrylate, styrene, dimer and trimer of styrene are given as major products of degradation. On the other hand, the most important minor products are benzene, ethylbenzene and toluene. The mechanisms of thermal degradation, including formation of the maj or products were discussed. Keywords: ATRP, styrene, block copolymerization, synthesis, thermal degradation.
Preparation of block copolymers of styrene with alkylmethacrylates by atom transfer radical polymerization method
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Kimya; Chemistry