KRONİK HEPATİT B ENFEKSİYONLU HASTLARDA LAMUVİDİNE DOĞAL DİRENCİN INNO-LİPA YÖNTEMİYLE ARAŞTIRILMASI - ÖZGÜLER, MÜGE (Fırat Üniveristesi, 2012)
Dünya genelinde iki milyar kişi, Hepatit B virüsü (HBV) ile karşılaşmıştır ve bunların 350 milyonu HBV ile kronik olarak enfektedir. Yenidoğan ve ilk 1 yaşta geçirilen enfeksiyon % 90 oranında kronikleşmekte, bu oran 1-5 yaş arasında % 30'a inmektedir. Daha erişkin yaşlar da ise % 2-5 kronikleşme riski bulunmaktadır. HBV başlıca; vertikal, parenteral, horizontal bulaş, medikal işlemlerin sebep olduğu nozokomiyal bulaş ve korunmasız cinsel ilişki ile bulaşmaktadır. Kronik hepatit B tedavisinde günümüzde; immünmodülatör ve antiviral etkili pegile-interferonlar ve oral antiviral ajanlar kullanılmaktadır. Oral antiviral etkili ajanlardan Lamivudin; HBV replikasyonunu sağlayan ?revers transkriptaz (RT)? enzimini bloke etmekte, virüsün replike olmasını engellemektedir. Bu çalışmanın amacı, toplumdaki hepatit B virüsünün günümüzde kronik hepatit B tedavisinde sık olarak kullanılmakta olan lamivudine olan primer direnci saptamak ve tedaviye lamivudinle başlamanın etkinliği ve uygunluğunu değerlendirmektedir.Fırat Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı`na başvuran, herhangi bir antiviral tedavi almamış olan 100 hasta çalışmaya alınmıştır. 78 hasta HBeAg negatif, 22 hasta HBeAg pozitif saptanmıştır. HBeAg pozitifliği, ALT yüksekliği ve HBVDNA arasında istatistiksel olarak anlamlı korelasyon saptanmıştır (p<0,05). Hastalarda primer lamivudin direnci araştırılmak üzere İNNO-LİPA yöntemi uygulanmıştır. Yalnızca HBeAg pozitifliği olan bir hastada rtM204V ve L180M mutasyonunun olduğu diğer hastalarda herhangi bir mutasyon motifinin olmadığı saptanmıştır.Yöremizde bulunan hepatit B virüsünün lamivudine dirençli suş olmadığı, tedaviye lamivudin ile başlamanın etkin ve uygun bir tedavi olduğu sonucuna varılmıştır.Anahtar Kelimeler: Kronik hepatit B, Lamivudin, Primer direnç, İnnolipa

Two billion individuals worldwide have exposed to hepatitis B virus (HBV) and 350 millions of them are chronically infected with HBV. Infection experienced in newborn period and during the first one year of life becomes chronic in the ratio of 90%, this ratio reduces to 30% between 1-5 years. Risk of chronicity is about 2-5% in adult age. Main routes for HBV transmission are vertical transmission, parenteral transmission, horizontal transmission, unprotected sexual intercourse and nosocomial transmission caused by medical procedures. Pegylated-interferons with immunomodulatory and antiviral effects and oral antiviral agents are used today for treatment of chronic hepatitis B. Of oral antiviral agents, lamivudine blocks HBV replication providing enzyme, reverse transcriptase (RT) and prevents viral replication. In this study, it was aimed to detect primary resistance to lamivudine which is a drug often used today for chronic hepatitis B treatment and assess effectivity and suitability of initiation lamivudine treatment.One hundred patients who were admitted to Clinical Microbiology and Infectious Diseases Clinic of Fırat University Hospital and who did not receive any antiviral therapies evaluated for investigate lamivudine resistance. We detected 78 patients HBeAg negative and 22 patient HBeAg positive. We detected statistical significance correlations with HBeAg positivity, elevated ALT levels and HBVDNA levels (p<0,05). We used İNNO-LİPA test for investigate primary lamivudine resistance. We observed rtM204V and L180M mutations only one patient who have HBe positivity.It was concluded that the hepatitis B virus which is our region is current virus and lamivudine is effective and suitable drug for treatment of chronic hepatitis B.Key Words: Chronic hepatitis B, Lamivudine, Primary resistance, Innolipa
Detection natural lamuvidine resistance by inno-lipa in patients with chronic hepatitis b
Keywords: Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji