Milletvekili Adaylarının Sosyal Medya Kullanım Düzeyleri: 24 Haziran Genel Seçimleri Elazığ ve Eskişehir Örneği - Dogan, Adem; Alptekin, Gökhan (My University, 2019)
Siyasal seçim kampanya sürecinde milletvekili adayları seçmenleriyle iletişim kurmak amacıyla çeşitliaraçlar kullanmaktadır. Milletvekili adaylarına, seçmenleriyle iletişim kurma imkânı sağlayan araçlardanbiri de sosyal medyadır. Sosyal medya, milletvekili adaylarının faaliyetlerini, çalışmalarını, vaatlerini veprojelerini seçmenlere etkili bir şekilde aktarılmasını sağlayan önemli bir mecradır. Milletvekili adaylarıtarafından siyasal kampanya süresince kullanılan sosyal ağların başında ise Twitter gelmektedir.24 Haziran 2018 Genel Seçiminde Elazığ ile Eskişehir milletvekili adaylarının sosyal medya kullanımdüzeylerinin incelendiği bu çalışmada, sosyal paylaşım platformu Twitter üzerinden milletvekili adaylarıtarafından yapılan paylaşımlar analiz edilmiştir. Araştırma da İçerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Çalışmakapsamında kişisel Twitter hesabı bulunan milletvekili adaylarının kampanya süresince yapmış olduklarıpaylaşımlar analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, Elazığ ile Eskişehir milletvekili adaylarının, seçimsüresince Twitter’i kullanma pratiklerinde farklılıklar görülmüştür. AK Parti milletvekili adaylarının diğerparti milletvekili adaylarına göre daha fazla paylaşım yaptığı belirlenmiştir. AK Parti milletvekili adaylarıdiğer partilere göre daha fazla vaat içeren paylaşımlarda bulunurken, Eskişehir milletvekili adaylarının,Elazığ milletvekili adaylarına göre daha fazla negatif içerikli paylaşımlarda bulundukları tespit edilmiştir.Anahtar Kelimeler: Milletvekili Adayları, Genel Seçimler, Sosyal Medya, Twitter.
Keywords: İletişim; Siyasi Bilimler