Domates Ekstraktının Saccharomyces cerevisiae’de Oluşturulan Krom Hasarına Karşı Koruyucu Etkisi - Aslan, Abdullah; Beyaz, Seda; Gök, Özlem Çatal (My University, 2019)
Bu çalışmada 4 grup oluşturulmuştur. Gruplar: (i) Kontrol grubu; (ii) Domates ekstraktı grubu (DE); (iii) Kromgrubu; (iv) DE + Krom grubu. S. cerevisiae kültürleri 1 saat, 3 saat, 5 saat ve 24 saat boyunca 30 °C'degeliştirildi. Hücre gelişimi ve lipit peroksidasyonu MDA (malondialdehit) analizleri spektrofotometre ilebelirlendi. Total protein değişiklikleri SDS-PAGE elektroforezi ile tespit edildi ve Bradford metodu ilehesaplandı. Elde edilen sonuçlara göre; krom grubu ile kıyaslandığında hücre gelişimi ve total protein sentezi,DE’ de (1, 3, 5 ve 24 saat) artarken, MDA seviyesinde azalış göstermiştir. Sonuç olarak DE’nin S. cerevisiaekültüründe oksidatif hasarı azaltmasının yanı sıra, hücre büyümesini ve total protein sentezini teşvik edici birrole sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Keywords: Biyoloji; Kimya; Tıbbi; Biyoteknoloji ve Uygulamalı Mikrobiyoloji