Yönetimde açıklığı sağlamanın AB üyeliği açısından önemi ve Türkiye'deki yasal durum üzerine bir değerlendirme - Ertürk, Kazım Özkan (My University, 2010)
Yönetimde açıklık ideali, siyasal iktidar tarafından yürütülen eylem ve işlemlerin -yasal sınırlar dâhilinde- halk ile paylaşılmasını ifade eder. Demokrasi kültürünün yerleştiği toplumlarda bu idealin gerçekleşme olasılığı yüksektir. Toplumun büyük bir bölümünü yakından ilgilendiren tartışmalı konularda kamuoyunun aydınlatılması gerekir. Bu gereklilik demokratik yönetimin önemli bir unsurudur. AB'de aday ülkeler açısından bir ön koşul olarak, demokrasi kültürünün önemli bir yeri vardır. 'Yönetimde açıklık' Birlik açısından demokrasi kültürünün algılanış düzeyini belirleyen önemli unsurlar arasındadır. Türkiye elli yılı aşan bir süredir AB ile yakın bir ilişki içerisindedir. Türkiye'de üyelik müzakereleri kapsamında uyum sürecini de içeren reform faaliyetleri yürütülmektedir. Bu reform faaliyetleri aday ülke olarak Türkiye ve AB arasında sosyal, kültürel, ekonomik ve siyasî uyumu sağlamaya yöneliktir. Yönetimde açıklığı, yöneten ve yönetilen iletişiminin etkili bir şekilde kurulması ve sürdürülmesi açısından siyasal halkla ilişkiler faaliyetleri içinde ele almak mümkündür. Bu çalışmada AB adayı olarak Türkiye'nin yönetimde açıklık idealine yaklaşımı, 4982 sayılı 'Bilgi Edinme Hakkı Kanunu' üzerinden değerlendirilmeye çalışılmıştır.
Keywords: Siyasi Bilimler; Kamu Yönetimi; Hukuk