Holştayn Sütçü İneklerde Buzağılamadan Önceki Vücut Kondisyon Skorunun Seçilen Döl Verimi Özellikleri Üzerine Etkisi - Yıldız, Atilla (My University, 2016)
Sunulan çalışmada, sağlıklı Holştayn sütçü ineklerde reprodüktif performans ve buzağılama civarındaki vücut kondisyon skoru (VKS) arasındaki ilişki araştırıldı. Vücut kondisyonu, 0.25 puan aralıklı 5'lik ölçü sistemine göre değerlendirildi. Seçilen döl verimi özellikleri üzerine VKS'nin etkisini belirlemek için, inekler antepartum dönemdeki VKS'leri dikkate alınarak Grup 1 (VKS <=3.25; n=27), Grup 2 (VKS 3.5-3.75; n= 68) ve Grup 3 (VKS >=4; n=23) olarak üç gruba ayrıldı. Buzağılama-ilk tohumlama aralığı ve servis periyodu bakımından gruplar arasında önemli farklılıklar gözlendi. Grup 2'deki ineklerde buzağılama-ilk tohumlama aralığı ile servis periyodu 1. ve 3. Gruptaki ineklerden daha kısaydı (P<0.05). Grup 2'deki ineklerin ilk tohumlamada gebe kalma oranı, Grup 1 ve Grup 3'teki ineklere göre, sırasıyla 1.4 ve 1.8 kat daha fazla idi. En yüksek reprodüktif performans 3.5 ve 3.75 arasında değişen vücut kondisyonlu ineklerde elde edildi. Dolayısıyla, Holştayn inekleri için buzağılama civarındaki uygun VKS'nin 3.5-3.75 vücut kondisyonu olduğu sonucuna varıldı.
Keywords: Biyoloji; Kadın Hastalıkları ve Doğum; Genetik ve Kalıtım