Öğretmen adaylarının teknopedagojik alan bilgisi yeterlikleri ve öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları açısından değerlendirilmesi - Tuncer, Murat; Bahadır, Ferdi (My University, 2016)
Bu araştırmanın genel amacı öğretmen adaylarını teknopedagojik alan bilgisi ve öğretmenlik mesleğine yönelik tutumları açısından değerlendirmektir. Bu amaçla bu her iki bağımlı değişkene yönelik görüşler arasında cinsiyet, sınıf, bireysel bilgisayara sahip olma durumu, bilgisayar kullanma sıklığı ve algılanan gelir düzeyine göre anlamlı düzeyde görüş farkı olup olmadığı araştırılmıştır. Bunun yanında ilişkisel analizlerle TPAB ve ÖMYT arasında ne düzey ve yönde bir ilişki olduğu da belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma ilişkisel tarama yöntemine göre yürütülmüştür. Araştırmanın evrenini Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi oluşturmaktadır. Örneklem seçiminde amaçlı örnekleme yöntemine başvurulmuştur. Öğretmenlik mesleğine yönelik tutum ölçeğinin cinsiyete göre karşılaştırıldığı bağımsız gruplar t testi sonucuna göre ölçeğin Değer, Sevgi alt boyutları ve tamamı açısından kadın öğretmen adayları lehine anlamı düzeyde görüş farkı belirlenmiştir. TP, PB, AB, TAB, TPAB alt boyutları ve TPAB ölçeğinin tamamı açısından bilgisayarı olmayan öğretmen adayları lehinde anlamlı düzeyde görüş farkı belirlenmiştir, PAB alt boyutunda da yine bilgisayarı olmayanlar lehine anlamlı düzeyde görüş farkı belirlenmiştir. Çoklu regresyon analizine göre TB, AB, PAB alt yeterlikleri öğretmenlik mesleğine yönelik tutum puanlarına ait varyansın %10’unu açıklamaktadır. Bu araştırma sonucunda TPAB yeterlikleri ve ÖMYT arasında çeşitli düzeylerde pozitif yönde (birlikte değişim gösteren) ilişkiler olduğu görülmektedir. Bu durum öğretimde değişken etkileşiminin kontrolü konusunda öğretmenlere yol gösterici olabilir.

The general aim of this research is to evaluate of prospective teachers in terms of their technopedagogic content competencies and teaching attitudes. Within this context, it was reviewed whether the opinions devoted to both dependent variables show a significant difference or not in terms of sex, class, having a personal computer, computer use frequency and perceived income level. Besides that, it was tried to determine at which level and which direction there is correlation between TPACK and ATTP with relational analyses. The research was carried out according to relational screening method. The research environment was formed from Erzincan University Faculty of Education. In the sampling selection, purposeful sampling method was used. According to independent groups t test in which scale of attitude towards teaching profession was compared according to the sex, a significant difference of opinion was determined for the benefit of female prospective teachers in terms of Value, Love sub-dimensions of the scale and whole. A significant difference of opinion was determined at TK, PK, CK, TCK, TPACK sub-dimensions and whole of TPACK scale for the benefit of the prospective teachers who do not have computer. A significant difference of opinion was again determined at TPK, PACK sub-dimensions for the benefit of the prospective teachers. An effect size at medium level was determined at TCK and TPACK sub-dimensions. According to multiple regression analysis, TK, CK and PACK subcompetencies explain 10% of the variance belonging to the attitude scores devoted to the teaching profession. As a result of this research,it was seen that there were positive correlations at various levels between TPACK competencies and ATTP (showing alternation together). This situation may be an advisor to the teachers concerning to the control of variable interaction in the teaching.
Evaluations of prospective teachers according to their attitudes towards teaching profession and technopedagogic content knowledge competencies
Makale - Bilimsel Dergi Makalesi - Çok Yazarlı
Keywords: Öğretmenlik mesleğine yönelik tutum; Teknopedagojik alan bilgisi; Regresyon analizi; Öğretmen yetiştirme