Sivas Yöresindeki Koyunlarda Schmallenberg Virus Enfeksiyonunun Seroprevalansının Belirlenmesi - Elmas, Adem; Aslan, Öznur; Şahna, Kezban Can (My University, 2018)
Bu çalışmada, Sivas ilinde yetiştirilen Kangal Akkaraman ırkı koyun ve koçlarda Schmallenberg virus enfeksiyonununseroprevalansının indirekt ELISA yöntemi ile ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu amaçla; Sivas ilinde yetiştirilen KangalAkkaraman ırkı, 1-4 yaş arasındaki toplam 368 adet (250 koyun, 118 koç) hayvandan kan örnekleri alınmıştır. Enfeksiyon,Schmallenberg virus’una spesifik antikorların tespit edildiği ELISA (IDEXX Schmallenberg Ab Test®, IDEXX, Switzerland)yöntemi ile belirlenmiştir. Araştırmada, 368 hayvandan yalnızca 1 koyunda (% 0.27) seropozitiflik tespit edilmiştir.Bilgilerimize göre sunulan çalışma, Sivas ilinde yetiştirilen ve ırk tescili yeni yapılmış Kangal Akkaraman ırkı koyunlardaSchmallenberg virusun varlığını bildiren ilk çalışmadır.
Keywords: Biyoloji; Parazitoloji; Viroloji; Veterinerlik