NANOPARTİKÜL KATKILI BİYODİZEL YAKITLAR ÜRETEREK BİR DİZEL GÜÇ SANTRALİNDE ETKİLİ PARAMETRELERİN İNCELENMESİ - UYAR, MUHAMMED MUSTAFA (Fırat Üniveristesi, 2024)
Bu çalışmada transesterifikasyon reaksiyonu kullanılarak atık ayçiçek ve pamuk yağlarından üretilen biyodizel yakıtlarını, hacimce %5, %10 ve %20 oranlarında standart dizel yakıt ile harmanlayarak yeni yakıt numuneleri elde edilmiştir. Elde edilen karışımların fiziksel ve kimyasal özelliklerini iyileştirmek amacıyla B5 (%5 Biyodizel + %95 Dizel Yakıt) ve B10 (%10 Biyodizel + %90 Dizel Yakıt) yakıt numunelerine 50 ppm, 75 ppm ve 100 ppm oranlarında nanopartikül içerikli katkı maddeleri dozlanmıştır. Elde edilen yeni yakıt numunelerinin dizel bir motordaki yanma karekteristiği ve emisyon değerleri karşılaştırılarak en ideal yakıt numunesinin tespitinin yapılması hedeflenmektedir. Böylelikle çevreye duyarlı, mevcut rezervlerin daha verimli kullanılmasını sağlayan ve dışa bağımlılığı nispeten engelleyen yeni bir yakıt türünün dizel bir güç santralinde kullanılabilirliğinin temelleri oluşturulacaktır.

In this study, new fuel samples were obtained by blending biodiesel fuels produced from waste sunflower and cotton oils with standard diesel fuel at 5%, 10% and 20% using transesterification reaction. In order to improve the physical and chemical properties of the obtained blends, nanoparticle-containing additives were dosed to B5 (5% Biodiesel + 95% Diesel Fuel) and B10 (10% Biodiesel + 90% Diesel Fuel) fuel samples at the rates of 50 ppm, 75 ppm and 100 ppm. It is aimed to determine the most ideal fuel sample by comparing the combustion characteristics and emission values of the new fuel samples obtained in a diesel engine. In this way, the basis for the use of a new type of fuel that is environmentally friendly, provides more efficient use of existing reserves and relatively prevents foreign dependence will be established in a diesel power plant.
Investigation of effective parameters in a diesel power plant by producing nanoparticle additive biodiesel fuels plant
Keywords: Makine Mühendisliği; Enerji