İNTESTİNAL İSKEMİDE,HOMOSİSTEİN DÜZEYİ İLE VİTAMİN B6, B12 VE FOLİK ASİT ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ARAŞTIRILMASI - PARMAKSIZ, M. ERGUN (Fırat Üniveristesi, 2004)
İskemik olaylarda, bir çok inflamatuar mediator rol almaktadır. Son yıllarda yapılmış olan çalışmalarda, homosisteinin de bu mediator fırtınasında rol aldığı ve inflamatuar markerler arasında değerlendirildiği gösterilmiştir. Homosisteinin, bu biyokimyasal olaylar zincirinde bir neden mi yoksa bir sonuç mu olduğu ise netlik kazanmamıştır. Homosisteinin plazmada metabolize edilmesinde başlıca Vit B^ Vit Bn ve folik asit rol oynamaktadır. Akut iskemi ve reperfüzyon modelinde, homosistein, Vit Bö, Vit B12 ve folik asit seviyeleri ve bunlar arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlandı. Ağırlığı 90-120 gr arasında değişen, toplam 40 adet Wistar-albino cinsi prepubertal raflarda gerçekleştirildi. Grup 1 ( n=10) kontrol olarak alındı ve herhangi bir işlem yapılmadı. Grup 2 'de (sham; n=10), bata açıldı, superior mesenterik arter (SMA) diseksiyonu yapılıp kapatıldı. Grup 3' de (iskemi; n=40), batm açılarak SMA kan akımı, mikro vasküler klipsle kapatılarak kan akımı 3 saat kesildi. Grup 4 (iskemi ve reperfüzyon; n=10), iskemi gurubuna yapılan işleme ilave olarak reperfüzyon uygulandı. Çalışma gruplarında, çalışmanın üçüncü saatinde kan örnekleri alındı. Alınan kanlarda homosistein, Vit Bg, Vit B12 ve folik asit seviyelerine bakıldı. Sonuçlar, tek yönlü ANOVA Scheffe ve Tukey HSD testleriyle değerlendirildi. İskemi ve iskemi/reperfüzyon gruplarında homosistein seviyeleri, diğer gruplardan anlamlı olarak yüksek bulundu (p<0,005). Erken dönemde Vit Bö, Vit B12 ve folik asit seviyelerinde etkilenme olmadı ve gruplar arasında anlamlı istatistiksel fark gözlenmedi (p>0,05). Bu çalışmada intestinal iskemi/reperfüzyon modelinde homosistein düzeylerine bakıldı. Elde edilen erken dönem sonuçlan diğer sistemlerdeki 1iskemik olaylarda elde edilen sonuçlarla uyumludur. Ancak homosisteinin neden veya sonuç olması noktasında bir açıklık hala mevcut değildir. Anahtar kelimeler: Homosistein, iskemi, iskemi/reperfuzyon, Vit Be, Vit B12, folik asit, akut faz reaktanı

Lots of inflammatory mediators take place in ischemic events. According to the recent studies show that homocystein has a role in this mediator cascade and thought to be one of the inflammatory markers. It's not clear that homocystein is a reason or result in these biochemical events. Vit B^ Vit B12 and folic asid have essential role in the plasma metabolism of homocystein. In this study we aim to obtain the relation and plasma levels of homocystein, Vit B^ Vit B12 and folic asid in the ischemia and reperfusion model. Forty prepubertal Wistar-albino rats weighs 90-120 gr. used for the study. Group 1 (n=10) is control group. At group 2 (sham, n=10) we did laparotomy and superior mesenteric artery (SMA) dissection. At group three (ischemia n=10) microvascular clip used to stop the blood flow at SMA for 3 hours. At group 4 (ischemia and reperfusion n=10) reperfusion done and blood samples obtained at 3rd hours additional to ischemia model. Vit Be, Vit B12 and folic asid levels obtained from blood samples Cme way ANOVA scheffe and Tukey HSD tests used for statistical analysis. Homocystein levels are statisticaly higher in ischemia and I/R group than the other groups (p<0,05). At earlier stage Vit B6, Vit B12 and folic asid levels are not effected and also there were no statistical differences between groups (p>0,05). As a conclusion, intestinal ischemia and 1/R model and homocystein firstly studied in this study. Early period results show parallelism with the other sytstems and ischemic events. However, it's stil not clear if the homocystein is a result or a reason.Key words: Homocystein, ischemia/reperfusion, Vit Bğ, Vit B12, folic asid, acute phase reactans 4
Bu tezin, veri tabanı üzerinden yayınlanma izni bulunmamaktadır. Yayınlanma izni olmayan tezlerin basılı kopyalarına Üniversite kütüphaneniz aracılığıyla (TÜBESS üzerinden) erişebilirsiniz.
Keywords: Çocuk Cerrahisi; Pediatric Surgery