AROMATİK VE ALİFATİK YAN ZİNCİRLİ BAZI AMİNOASİTLERİN HİDROJEN PEROKSİT İLE OKSİDATİF HASAR OLUŞTURULAN SACCHAROMYCES CEREVİSİAE L. ÜZERİNDEKİ BİYOKİMYASAL ETKİLERİ - ABBAS, ZINAH KHUDHAIR (Fırat Üniveristesi, 2021)
Bu çalışmada alifatik ve aromatik zincirli amino asitlerin, kültür ortamına hidrojen peroksit (H2O2) ilave edilen Saccharomyces cerevısıae'nin antioksidan enzimler, lipofilik vitaminler, yağ asidi bileşimi ile malondialdehit (MDA), glutatyon (GSH) ve yükseltgeniş glutatyon (GSSG) düzeyleri üzerindeki etkileri incelendi. Deney kapsamı içinde kontrol, H2O2, lösin, valin, fenilalanin ve triptofan ile bunların H2O2 ilaveli grupları kullanıldı. Bulgularımıza göre total protein ve MDA düzeylerinin kontrol grubuna göre lösin ve valin gruplarında azaldığı halde, H2O2 ilave edilen gruplarda yükseldiği belirlendi. H2O2 verilen gruplarda da GSH düzeyi de azaldığı tespit edildi. Fenilalanin ve triptofan ilave edilen grupların MDA ve GSH sonuçlarının da lösin ve valin gruplarına benzer olduğu gözlendi. Katalaz enzim düzeyinin kontrol grubuna göre fenilalanin ve triptofan verilen gruplarda hem de H2O2 verilen gruplarda yükseldiği belirlendi. Yağ asitlerinden palmitik asit düzeyinin kontrol grubuna göre lösin ve valin grupları ile H2O2 ilave edilen gruplarında azaldığı tespit edildi. Stearik, oleik ve linoleik asit miktarları artarken, H2O2 verilen gruplarda yalnızca linoleik asit miktarının yükseldiği belirlendi. Fenilalanin ve triptofan ile H2O2 verilen gruplardaki palmitik asit sonucu lösin ve valin gruplarına benzer gözlendi. H2O2 verilen gruplarda stearik asit ile linoleik asit miktarlarında yükselme tespit edildi. ?-tokoferol miktarının lösin ve valin gruplarında kontrol grubuna göre azaldığı halde, ergosterol ve stigmasterol düzeylerinde arttığı gözlendi. Fenilalanin ve triptofan verilen gruplardaki ergosterol ve stigmasterol değişiminin benzer olduğu bulundu. Ayrıca ?-tokoferol miktarı H2O2 verilen fenilalanin ve triptofan gruplarında kontrol grubuna göre yükseldiği gözlendi. Sonuç olarak S. cerevisiae'nın kültür ortamına amino asit ilave edilmesinin H2O2 toksititesine karşı antioksidan savunma üzerinde etkili olmadığı ve lipid biyosentezi ve diğer metabolik yollardaki enzimler üzerinde de negatif ya da pozitif yönde etkili olmadığı gözlendi.

In this study, the effects of aliphatic and aromatic chained amino acids on antioxidant enzymes, lipophilic vitamins, fatty acid composition and malondialdehyde (MDA), glutathione (GSH) and oxidized glutathione (GSSG) levels of Saccharomyces cerevisiae, which added hydrogen peroxide (H2O2) to the cultural environment, were examined. Within the scope of the experiment, Control, H2O2, leucine, valine, phenylalanine and tryptophan and their H2O2 added groups were used. According to our findings, although total protein and MDA levels decreased in leucine and valine groups compared to the control group. It was determined that it increased in the groups to which H2O2 was added. GSH levels were also decreased in groups given H2O2. It was observed that the MDA and GSH results of the groups to which phenylalanine and tryptophan were added were similar to the leucine and valine groups. It was determined that the level of catalase enzyme increased in both the groups given phenylalanine and tryptophan and the groups given H2O2 compared to the control group. It was determined that palmitic acid level of fatty acids decreased in leucine and valine groups and H2O2 added groups compared to the control group. While the amounts of stearic, oleic and linoleic acid increased, only the amount of linoleic acid increased in the groups given H2O2. The palmitic acid result in the groups given phenylalanine and tryptophan and H2O2 was similar to the leucine and valine groups. An increase was observed in the amounts of stearic acid and linoleic acid in the groups given H2O2. Although the amount of ?-tocopherol decreased in the leucine and valine groups compared to the control group, an increase was observed in the levels of ergosterol and stigmasterol. It was found that the change of ergosterol and stigmasterol in the groups given phenylalanine and tryptophan was similar. In addition, it was observed that the amount of ?-tocopherol increased in the phenylalanine and tryptophan groups given H2O2 compared to the control group. As a result, it was observed that adding amino acids to the culture medium of S. cerevisiae was not effective in antioxidant defense against H2O2 toxicity and had a negative or positive effect on enzymes in lipid biosynthesis and other metabolic pathways.
Biochemical effects of certain amino acids such as aromatic andaliphatic side chain on Saccharomycesn cerevisiae L. causedoxidative damage by hydrogen peroxide
Keywords: Biyoloji