Basınç-kesme kırılmasına maruz etriyesiz betonarme kirişlerde boyut etkisi - Ince, Ragip; Arslan, Abdussamet (My University, 2001)
Aynı geometriye sahip beton numuneler üzerine yapılan bir çok deneysel araştırma, numune boyutunun artması ile nominal dayanımın azaldığını ortaya koymuştur. Bu olay, kırılma mekaniğinde boyut etkisi olarak adlandırılır. Sunulan çalışmada, basınç-kesme kırılmasına maruz etriyesiz betonarme kirişlerde boyut etkisi, deneysel ve teorik olarak araştırılmıştır. Bu amaçla geometrik birbirine benzer, üç farklı boyda ( boyut değişim aralığı 1:4 ), relatif kesme açıklığı 1.5 (a/d = 1.5) olan etriyesiz betonarme kirişler üzerinde dört noktalı eğilme deneyi yapılmıştır. Deney sonuçlarından elde edilen tepe basınç yükleri, Boyut Etkisi Kanunu (BEK) ve Değiştirilmiş Boyut Etkisi Kanunu (DBEK) yaklaşımları ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçları, yapı şartnamelerindeki formülasyonlarla karşılaştırılmış ve şartnamelerin çok emniyetli yönde kaldıkları tespit edilmiştir.
Keywords: İnşaat Mühendisliği; İnşaat ve Yapı Teknolojisi